субота, 19 квітня 2008 12:01

Чому не можна пити з пластикових пляшок

Канадські учені, услід за своїми колегами із США, заявили, що хімікат, що міститься в пластику, який використовується для виготовлення пляшок, DVD- і CD-дисков, може бути шкідливий для здоров"я, повідомило в суботу агентство Ассошиейтед Прес з посиланням на заяву розділу Мінохоронздоров"я Канади тоні Клемента (TonyClement).

Дослідники побоюються, що хімікат, що міститься в пластиці, - Бісфенол-а, - може являти загрозу для здоров"я людини.

Міністр охорони здоров"я Канади заявив, що хімікат, ймовірно, ставить під загрозу здоров"я дітей і новонароджених, а також погіршує стан навколишнього середовища.

"Доцільним було б рішення уряду Канади (відносно) скорочення дії Бісфенола-а на новонароджених і дітей", - заявив Клемент. Він також додав, що у разі ухвалення рішення про заборону використання пластика "Канада буде першою країною в світі, яка піде на подібні заходи з метою скорочення дії Бісфенола-а".

Канадські учені заявили про потенційну шкоду пластика незабаром після аналогічної заяви учених із США. Раніше на цьому тижні національна токсикологічна програма при уряді США (NationalToxicologyProgram) заявила про те, що існують "деякі побоювання" щодо безпеки хімікату.

Після проведення ряду дослідів на лабораторних щурах з"ясувалося, що можливий зв"язок між вживанням їжі з пластикового посуду і змінами поведінки, ранньою статевою зрілістю, небезпекою виникнення раку простати і раку грудей і змінами в мозку.

За заявою американських вчених, цей зв"язок поки не підтверджений, проте вірогідність ризику здоров"ю відкидати не можна.

Щороку в США виготовляється більше 6 мільйонів пластикових пляшок із змістом Бісфенола-а. Пластик використовується під час виготовлення зубних пломб, пляшок для дитячого харчування, CD- і DVD-дисков, окулярів та інших предметів, які використовуються по всьому світу щодня, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чому не можна пити з пластикових пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути