четвер, 26 жовтня 2023 02:49

Чому моргають коти: науковці пояснили

Чому моргають коти: науковці пояснили
Що означає, коли коти підморгують: науковці здивували

Якщо ви ділите свій будинок з кішкою, ви навчилися інтерпретувати деякі вирази її морди як задоволення, подив чи роздратування. Більшість власників кішок знайомі з примруженими очима та повільним морганням, які вказують на те, що кішка щаслива. Хоча що це означає, коли кішка вам підморгує?

Кішки спілкуються очима

Кішки використовують майже кожну частину свого тіла для спілкування. Розмахування хвостом, плескаті вуха і примружені очі — все це служить для того, щоб розповісти іншій тварині або людині про те, що відчуває кішка.

Хоча у людей примружені очі асоціюються з невпевненістю чи роздратуванням, у кішок цей вираз може вказувати на задоволеність та розслабленість.

Зіниці кішок також можуть багато сказати про їхній настрій. Великі розширені зіниці показують, що ваша кішка насторожена і уважно стежить за своїм оточенням. Це фізична реакція на якусь стимуляцію: зіниці розширюються, пропускаючи в очі більше світла, що допомагає очам краще бачити, а мозку швидше обробляти інформацію. І у кішок, і у людей зіниці розширюються при яскравому світлі, а також у відповідь на хімічні зміни в організмі, такі як страх чи збудження.

Коли кішка повільно моргає

Кішки часто використовують повільне моргання, щоб показати задоволення. Ця котяча поведінка добре відома, але питання про те, чому кішки це роблять, викликали низку цікавих наукових досліджень. У дослідженні 2020 вивчалося, як кішки використовують свої очі для спілкування з людьми. Дослідники проінструктували учасників-людей прийняти або нейтральний вираз обличчя, або спробувати залучити кішку повільним морганням. Вони спостерігали за реакцією учасників із сімейства котячих на зустріч із незнайомими людьми і виявили, що кішки частіше наближалися до людини, яка повільно моргала, ніж до людини з нейтральним виразом обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які кольори не бачить собака: що відомо про барвистий світ їхніх очей

Фахівці з поведінки тварин не впевнені, чи є повільне моргання інстинктивною чи набутою поведінкою. Тасмін Хамфрі, провела дослідження 2020 року, запропонувала теорії для обох можливостей. Вона припустила, що повільне моргання у кішок могло початися як спосіб перервати безперервний погляд, який може бути небезпечним у соціальних взаємодіях. Якщо це набута поведінка, у кішок може розвинутись повільне моргання, тому що вони дізналися, що люди розглядають це як позитивне явище. Вони можуть асоціювати таку поведінку з нагородою, такою як частування чи прихильність.

Коти здатні вловлювати запахи в 14 разів краще, ніж людина, адже мають відокремлений відділ нюху – вомероназальний або Якобсонів орган. Його застосовують у випадках, коли слід вловити особливо тонкий аромат.

Звісно, коти реагують на запахи залежно від індивідуальних уподобань, однак є перелік ароматів, які коти ненавидять або, навпаки, обожнюють. Є запахи, які діють на котів заспокійливо, а є такі, що можуть викликати сильну алергію.

Цитрусові для котів – дуже сильний та небезпечний алерген. Не намагайтеся дати улюбленцю понюхати лимони чи апельсини.

Зараз ви читаєте новину «Чому моргають коти: науковці пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути