Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 10:22

Чому корисно мати надмірну вагу

Чому корисно мати надмірну вагу
Ожиріння перешкоджає розвитку смертельно небезпечної церебральної форми малярії. Такого висновку дійшли французькі вчені під керівництвом Вінсента Роберта (Vіncent Robert), що проводили експерименти на мишах.

В експериментах було задіяно 14 тварин, що страждають на ожиріння, і 14 - з нормальною вагою. Ожиріння у тварин було пов"язане з мутацією гена, що кодує "гормон насичення" лептин. Всім мишам проводилася однократна ін"єкція спорозоїтів (спорових форм збудника малярії) Plasmodіum bergheі, що викликають розвиток малярії у мишей.

За словами вчених, всі піддослідні гризуни захворіли на малярію. Через шість днів після зараження 8 з 14 мишей з нормальною вагою померли від важкої церебральної форми малярії (ураження головного мозку з розвитком коми). У той же час у жодної з тварин, що страждають на ожиріння, ознак церебральної малярії не відзначалося, підкреслили дослідники. За їх даними, миші із цієї групи померли від важкої анемії на 18-25 день після зараження.

Механізм захисної ролі ожиріння при малярії поки що не встановлений. Передбачається, що певне значення може мати знижений рівень гормону лептина, що бере участь у регуляції процесів кровотворення, або високий рівень жирних кислот у крові (гіперліпідемія). Крім того, захист від церебральної форми малярії може бути пов"язаний з підвищеним рівнем глюкози в крові тварин, що страждають на ожиріння. Високий рівень глюкози може компенсувати її дефіцит (гіпоглікемію), що нерідко виникає при важких і ускладнених формах малярії, вважають дослідники.

У людей церебральна малярія є найбільш частим й найважчим ускладненням тропічної малярії, викликаної Plasmodіum falcіparum. Нові дані можуть виявитися корисними при вивченні цієї форми захворювання й створенні ліків, вважають вчені.

Докладний звіт про результати дослідження був опублікований в Malarіa Journal, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Чому корисно мати надмірну вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути