Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 09:11

Чим загрожує великий живіт

Жирова тканина на животі бере участь у виробленні гормону, що стимулює апетит. Надлишок жиру в цій області змушує людину їсти більше, що у свою чергу, призводить до подальшого збільшення ширини талії, вважають канадські учені.

Яйпін Ян (YaipingYang) і його колеги з Університету Західного Онтаріо (UniversityofWesternOntario) проводили свої експерименти на щурах. Учені займалися дослідженням нейропептіда Y - гормону, що вважається сильним стимулятором харчової активності. Діючи на центр насичення і центр голоду в мозку, ця речовина збільшує споживання їжі. Також цей гормон сприяє збільшенню числа і розмірів жирових клітин - адіпоцитів, що виникають з кліток-попередників.

Раніше вважалося, що підвищений апетит у огрядних людей пов"язаний з надмірним виробленням нейропептіду Y в головному мозку. Яйпін Ян і його колеги виявили, що підшкірна жирова тканина живота також здатна виробляти цей гормон.

"Це може призвести до порочного круга, в якому нейропептід Y, що виробляється в головному мозку, примушує вас їсти більше, що призводить до збільшення жирового прошарку на животі. Потім цей жир виробляє ще більше нейропептіда Y, що у свою чергу, призводить до ще більшого збільшення кількості жирових клітин", - повідомив Ян.

Відкладення жиру в області живота вважається найбільш небезпечною формою ожиріння. При цьому збільшується ризик серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертонії, цукрового діабету, а також деяких видів раку, вважають фахівці.

В даний час учені досліджують, чи потрапляє в загальний кровотік нейропептід Y, що виробляється в жировій тканині. У випадку, якщо це дійсно так, цей гормон може впливати на головний мозок, стимулюючи відчуття голоду. Не виключено, що в майбутньому буде створений діагностичний тест для визначення рівня нейропептіда Y в крові, а також розроблені препарати, що блокують дію цього гормону, припустили учені. Результати дослідження були опубліковані в FederationofAmericanSocietiesofExperimentalBiologyjournal (FASEBJournal), повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує великий живіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути