Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 12:56

Чим загрожує переливання крові

Чим загрожує переливання крові
Американські медики вважають, що процедура переливання крові від донора до пацієнта, окрім потенційного ризику зараження різними інфекціями, несе й інші небезпеки для здоров"я хворих. Сумісне дослідження університетів Вірджинії та Мічігану показало, що переливання крові, особливо тієї, що містить червоні кров"яні клітини, пов"язане з більш високими показниками смертності пацієнтів. Було встановлено, що сердечники, які отримали донорську кров, в три рази більш ймовірно помруть через рік і в шість разів - через 30 днів після переливання. Крім того, процедура була пов"язана з вищою сферою дії удару, серцевого нападу і ниркової відмови.

Зараз більшість хірургів в США погоджуються, що ризик для здоров"я, спровокований самою перелитою кров"ю, набагато більший, ніж вірогідність наявності в ній інфекцій. Зазвичай ця процедура застосовується як додатковий лікувальний засіб при інтенсивній терапії або при хірургічних операціях, але близько 40-60% донорської крові не підходять для хворих людей, говорять представники Американської громади анестезіологів. Червоні клітини у складі крові поставляють життєво важливий кисень тканинам людського організму, але при переливанні вони типово рясніють цитокінамі - хімікаліями, що змінюють роботу імунних клітин. Таким чином, пояснюють медики, хімічні зміни в організмі з надходженням нової крові негативно впливають на імунну систему, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує переливання крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути