Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 13:52

Чим небезпечні магазинні салати

Магазинні салати - це не тільки радість для ледачих гурманів, але і цілком реальна небезпека для їхніх животів.

Санітарні служби регулярно перевіряють підприємства, торгуючі "швидкою" їжею, і частенько з"ясовується, що салати там роблять далеко не в стерильних умовах і не завжди зі свіжих (непрострочених) продуктів. Наприклад, в Санкт-Петербурзі минулого року санітарні лікарі забракували салати відразу в 35 супермаркетах, в Новосибірську і Бійську прибрати з прилавків небезпечний товар не встигли - десятки людей потрапили в лікарні з діагнозом "сальмонельоз". Цього року масові порушення технології приготування салатів фахівці Роспотребнагляду зафіксували в Барнаулі і Йошкар-Олі. Але, мабуть, в інших російських містах ситуація не краща.

Чому салат перетворюється на отруту? Головні причини - порушення термінів зберігання самого салату, дуже часто - використання продуктів з минулим терміном придатності або немиті руки когось з персоналу. Майонезний салат може зберігатися не більше 12 годин, незаправлений треба продати за 18 годин. Термін зберігання салатів з яйцями скорочується до 6 годин. При цьому самі курячі яйця по ГОСТу треба кип"ятити протягом 12 хвилин. Чим більше в салаті мясомолочно-майонезних інгредієнтів, тим вище вірогідність підхопити інфекцію.

"Найсприятливіші умови для сальмонелли, просто-таки курорт, - це салат олів"є, в якому є майонез, курка або ковбаса, тобто м"ясомолочні продукти, - говорить лікар-інфекціоніст, професор Володимир Никіфоров. - А сальмонелла може рости навіть поза людиною. Наприклад, потрапивши у мінімальній кількості в салат (від якогось харчовика-носія, який не знає, що він хворіє, або купив медкнижку), швидко починає там розмножуватися. У чому хитрість: потрапило в продукт, скажімо, дві сальмонелли, на ніч цей салат поставили в холодильник, а до ранку кількість зарази обов"язково збільшиться у декілька разів. Сальмонелла чудово розмножується при температурі домашнього холодильника. Хоча оптимальна температура для неї, звичайно +27-30 градусів. Взагалі-то на сальмонельоз хворіють один раз. Після цього до збудника, що викликав інфекцію, виробляється імунітет. Тільки серед сальмонелл так багато підвидів, що кожного разу пронос може бути викликаний різними бактеріями.

Якщо ви все ж таки не маєте наміру ні за яких умов відмовлятися від магазинних салатів, будьте уважнішими до свого самопочуття. Якщо відчули дискомфорт в кишечнику, особливо після того, як з"їли магазинний салат, відвідайте лікаря. Висока температура з блювотою і проносом - звичайно, привід негайно викликати "швидку". Існують різні форми і різні ступені тяжкості захворювання. Деякі проходять самі без наслідків. При інших потрібна допомога лікарів, повідомляє АіФ.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні магазинні салати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути