вівторок, 02 березня 2010 10:34

Чилійський землетрус зрушив земну вісь

Чилійський землетрус зрушив земну вісь

Чилійський землетрус зменшив тривалість земної доби на 1,26 мікросекунди. Про це повідомляється в прес-релізі Лабораторії реактивного руху.

Співробітник лабораторії Річард Гросс провів розрахунки і показав, що чилійський землетрус призвів до перерозподілу земної маси і зрушив вісь, відносно якої збалансована Земля, приблизно на 8 сантиметрів. Ця ось відрізняється від осі обертання планети - на північному полюсі, наприклад, точки перетину осей з поверхнею Землі відстоять один від одного приблизно на 10 метрів.

Крім цього, Гросс порівняв Чилійський землетрус з землетрусом на Суматрі в 2004 році. Незважаючи на те, що поштовхи шість років тому були сильнішими, зсув осі склав 7 сантиметрів. Причини цього криються в тому факті, що епіцентр чилійського землетрусу знаходився в середніх широтах (а у випадку Суматри - в екваторіальних), а також у тому, що розлом в районі Чилі йде у земну кору під великим кутом.

Землетрус в Чилі стався 27 лютого в 10:34 за київським часом і вбив більше 700 осіб. Магнітуда поштовхів склала 8,8. Через землетрус у Японії, на Філіппінах, в країнах Латинської Америки, в Індонезії, а також на Курильських островах і Камчатці була оголошена загроза цунамі.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Чилійський землетрус зрушив земну вісь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути