Ексклюзиви
неділя, 14 вересня 2008 14:10

Чи можна вважати каву наркотиком?

Чи можна вважати каву наркотиком?

Поки що не існує доказів того, що кава викликає залежність. Проте багато людей дійсно відчувають "синдром відміни". Ті, хто випивають всього одну чашку кави вранці, скаржаться на головні болі, коли відмовляються від своєї звички. "Синдром відміни" може виявлятися у вигляді невеликого головного болю, дратівливості, сонливості. У окремих випадках люди відчувають нудоту, нечіткість зору, депресію. Не дивлячись на це, від кави завжди можна відмовитися, якщо докласти певні зусилля.

Учені довели, що кофеїн покращує короткочасну пам"ять і швидкість реакції. Це давно відомо всім, хто п"є каву вранці, але наукові свідчення з"явилися лише недавно. За допомогою функціонального магнітного резонансу вдалося виявити, що у людей, що п"ють каву, активуються ділянки мозку, що відповідає за увагу і пам"ять.

Інша особливість кофеїну - швидкість його дії. Мало які продукти або ліки починають діяти так швидко. Ефект виявляється вже через 5 хвилин. Через декілька секунд після того, як ви зробили ковток кави, кофеїн всмоктується з шлунково-кишкового тракту в кров.

Кофеїн може полегшувати дихання, оскільки він розкриває дрібні бронхіоли легенів. Багато курців неусвідомлено використовують цей ефект, адже кава на якийсь час пом"якшує шкідливий вплив тютюнового диму на легені.

Учені вивчали вплив кофеїну на розвиток остеопорозу (хвороби, при якій кістки стають крихкими). Вживання кофеїну приводить до посилення виділення кальцію з сечею. Не слід вважати каву безпосередньою причиною остеопорозу, проте кофеїн може стати одним з провокуючих чинників. Людям, які мають підвищений ризик розвитку остеопорозу, можна порадити компенсовувати втрати кальцію, наприклад, щодня випиваючи стакан молока

newsland.ru

Зараз ви читаєте новину «Чи можна вважати каву наркотиком?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути