Вживання в їжу оселедця знижує ризик хвороб серця і судин - такий висновок зробила Хелен Ліндквіст, співробітник кафедри біотехніки гетеборгского технологічного університету імені Чальмерса.
У своїй дисертації вона описує підсумки дослідження, присвяченого впливу оселедця на серцево-судинну систему людини.
"Попередні роботи показали, що вживання в їжу жирної риби і риб"ячого жиру знижує ризик атеросклерозу і серцево-судинних захворювань. Проте досі не був досліджений вплив вживання оселедця на ці чинники ризику", - говориться в дисертації, розміщеній на сайті університету.
Ліндквіст обстежувала групи добровольців, які близько місяця п`ять разів в тиждень вживали 150 грамів смаженого філе оселедця.
Дослідження показало, що оселедець збільшує вміст в організмі так званого "хорошого холестерину" - ліпопротеїнів високої густини, які на відміну від "поганого холестерину" істотно знижують ризик атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.
Крім того, Ліндквіст виявила, що оселедцевий жир зменшує розмір жирових клітин - адипоцитів, що сприяє зниженню ризику виникнення діабету другого типу. Оселедець також зменшує вміст в плазмі крові продуктів окислення, тобто містить антиоксиданти.
"Оселедець містить велику кількість необхідним організму жирної кислоти Омега 3, вітаміну D, селену і вітаміну B12. Але однією з найбільших переваг оселедця є те, що його, як і раніше, багато в морі і він відрізняється від іншої риби дешевизною", - говорить Ліндквіст, коментуючи в повідомленні для преси свої наукові висновки.
Шведський дослідник відзначає, що згідно з її спостереженням, позитивний вплив оселедця на здоров"я людини пояснюється найчастіше вмістом в ньому жирних кислот Омега 3, які входять до складу риб"ячого жиру.
Проте Ліндквіст не рекомендує відмовлятися від вживання самого оселедця і замінювати його риб"ячим жиром. У такому разі, помічає вона, організм недоотримає важливих для нього антиоксидантів, а також різних вітамінів і протеїнів.
"Багатьом не подобається смак оселедця, тому що в рецептах йому приділяється не так вже і багато уваги. Адже оселедця можна приготувати як будь-яке інше рибне блюдо", - говорить Ліндквіст, повідомляє Лента.Ру.
Коментарі