пʼятниця, 09 липня 2021 14:44

Це не виходить із моди: художниця розписує речі в стилі "петриківки"

Автор: Ірина Мамрига
  Художниця Валентина Бачинська  пише картини  в стилі петриківського розпису
Художниця Валентина Бачинська пише картини в стилі петриківського розпису

Художниця Валентина Бачинська з міста Тростянець на Вінниччині пише картини акриловими фарбами у стилі петриківського розпису. Крім картин майстриня розмальовує чайні будиночки, записники, сумки, обкладинки для документів, одяг, таці, тарілки й кухонний інвентар. Майстриня малює на різних матеріалах.

"Використовую все, що потрапляє під руку. Малюю на тканині, дереві, склі, кераміці, пластику, шкірі й навіть на бетонних огорожах. Відповідно до матеріалу добираю фарбу. Люблю експериментувати", - розповіла художниця.

Автор: надала Валентина Бачинська
  Майстриня розписує чайні будиночки, записники, сумки, обкладинки для документів, одяг, таці, тарілки та кухонних інвентар
Майстриня розписує чайні будиночки, записники, сумки, обкладинки для документів, одяг, таці, тарілки та кухонних інвентар

Валентина Сергіївна веде гуртки декоративного розпису та образотворчого мистецтва в Тростянецькому будинку школярів.

"Якщо хтось із гуртківців скаржиться, що щось не вдається, показую свої перші спроби в "петриківці". Адже, коли навчалася на факультеті образотворчого мистецтва в Уманському педагогічному університеті, тоді не приділяли багато уваги саме цьому різновиду розпису. До того ж спеціальної літератури було мало. Тому я не соромилася переймати досвід у колег, цікавитися різними техніками. У Вінниці познайомилася із художницею Іриною Угринчук. Вона показала, як робити перехідний мазок, а вдома я почала над цим працювати", - поділилася майстриня.

Автор: надала Валентина Бачинська
  Техніку петриківського розпису Валентина Бачинська опановувала самотужки
Техніку петриківського розпису Валентина Бачинська опановувала самотужки

"Мотивую дітей придумувати власні сюжети робіт, адже це значно цікавіше, ніж когось копіювати. Тому ми відпрацьовуємо техніку та складаємо авторські композиції. Люблю осучаснювати елементи петриківського розпису, експериментувати з кольором".

Викладачка стверджує, що гуртківцям особливо подобається розписувати одяг.

"Коли педагог сам приходить у розмальованій сорочці чи блузі, діти також хочуть спробувати та створити щось подібне. До карантину 50 дітей брали участь у дефіле у власноруч розписаних футболках. Петриківський розпис не виходить із моди, його можна використати в одязі й це буде стильно. Також із дівчатками розписуємо біжутерію", - розповіла Валентина Сергіївна.

Іноді художниця розписує вироби на замовлення. За меншу картину бере 150 грн, за більші – 400-450 грн.

"Петриківський розпис - це моє. Малюватиму, доки очі бачитимуть. Навіть не знаю, як мені можна зіпсувати настрій, щоб я чогось не створювала", - зізнається жінка.

Автор: надала Валентина Бачинська
  Валентина Бачинська любить експериментувати з кольором
Валентина Бачинська любить експериментувати з кольором

Донька Валентини Сергіївни Вікторія теж навчалася від матері петриківському розпису. Вона здобула спеціальність архітектора й зараз працює за фахом.

"Приємно, що донька також полюбила петриківський розпис. Вона навіть додає його до проєктів з архітектури",- додала художниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рюкзаки у вигляді котів - українка робить шикарні сумки з вовни

У список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже увішли: український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки й козацькі пісні Дніпропетровської області.

Зараз ви читаєте новину «Це не виходить із моди: художниця розписує речі в стилі "петриківки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути