четвер, 26 липня 2012 01:31

Британський вчений відтворив сморід космічної станції

Британський вчений відтворив сморід космічної станції
titus.kz

Британський вчений Стівен Пірс зміг відтворити запах, який був присутній на борту космічної станції "Мир", повідомляє французька Le Figaro. NASA цікавиться його роботами і хоче привчати майбутніх астронавтів до запаху космосу, пише Жуді Дюпортай.

Щоб зрозуміти, що це таке, потрібно представити "запах спітнілих ніг, тіла, від якого пахне гниллю, і додати до цього запах розчинника і бензину", пояснює вчений в інтерв'ю на Discovery Space.

"Космічні станції і кораблі є ідеальним місцем для утворення неприємних запахів, оскільки астронавти не можуть приймати душ, а повітря циркулює в замкнутому просторі", - пише автор статті.

"Ми не відчуваємо, що на борту погано пахне. Однак після повернення на землю, коли астронавт з команди підтримки заходить в капсулу, він прямо відсахується. Там пахне майже як у футбольній роздягальні", - розповідає Жан-Франсуа Клервуа, астронавт, що тричі побував в космосі.

Щоб знизити число потенційних джерел неприємних запахів, команди уникають ряду страв на борту. "Ми можемо брати з собою свіжі фрукти на перші дні місії. Банани часто заборонені, оскільки дуже швидко псуються. Деякі командири просять також відмовитися від салату з тунцем", - говорить астронавт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запах тухлих яєць збуджує чоловіків - учені

"Якщо запах на борту космічних кораблів можна спробувати дізнатися, то запах космічного простору залишається загадкою", - відзначає автор. "Як дізнатися, чи є у безповітряного простору запах?" - задає риторичне питання Бріжітт Годар, доктор Європейського космічного агентства. Однак деякі вчені стверджують, що велика хмара, яка переміщається в центрі нашої галактики, може мати завдяки присутності форміату етилу запах рому і малини.

Зараз ви читаєте новину «Британський вчений відтворив сморід космічної станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути