субота, 23 березня 2024 22:15

Брак продуктів, бідність і жахливі черги - фото, які варто показати адептам СРСР
8

На фото показали довжелезні черги людей за продуктами та іншими побутовими товарами в СРСР 1970-1980 років. Подібні ситуації не рідкість у той час, адже хороших потрібних товарів було мало, а охочих їх придбати значно більше.

Показале величезні черги в Радянському Союзі
Фото: mirovich.media
Показале величезні черги в Радянському Союзі
Показале величезні черги в Радянському Союзі
Показале величезні черги в Радянському Союзі
Показале величезні черги в Радянському Союзі

В СРСР була планова економіка, при якій стабільно працював лише військово-промисловий комплекс, продукція якого використовувалася для постійного нарощування військової сили. При цьому всі інші побутові товари виготовляли в неадекватних - або занадто великих, або занадто малих - кількостях, і часто поганої якості. Бували ситуації, коли в магазині є тисяча тертушок, але немає жодного пилососа - помилилися в плануванні. Відбувалося так через те, що в СРСР фактично не існувало вільного ринку, пише mirovich.media.

Через відсутність конкуренції товари могли бути будь-якої якості, а думка, що в СРСР усе було значно кращим, хибна. Не було ніякого стимулу випускати нові моделі, боротися за покупця - у закритій економічній системі все і так купувалося, навіть погане.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бідно, убого й тісно. Як виглядали квартири в СРСР - фото

Найбільш дефіцитними товарами вважали м'ясні вироби, зокрема копчена ковбаса та хороші шматки м'яса, фрукти, наприклад, банани, мандарини, дині, кавуни, шоколадні цукерки.

Проблема була з одягом та взуттям. Їх шили зовсім непривабливими та далекими від модних стандартів іноземних країн. Проблемою було і неправильне планування. У магазині можна було зустріти лише одну пару жіночих черевиків і 10 пар чоловічих чобіт 45-го розміру. Тому як тільки на прилавку з'являлося щось гарне, одразу з'являлася черга, інколи люди займали місця навіть вночі.

Проблемою було дістати хороший алкоголь, цигарки або натуральну каву. Ще більше складнощів було із засобами гігієни, косметикою та презервативами. В СРСР просто не вміли нормально робити ці товари. Дефіцитом був навіть туалетний папір.

Радянський Союз відомий багатьом постійним дефіцитом у магазинах. Особливо він проявився в останні роки, коли планова радянська економіка себе вичерпала. Гроші у населення були, але на них нічого було купити. Планова економіка не могла забезпечити достатньої кількості потрібних населенню товарів, багато речей не виготовляли й не привозили, бо вважали ознаками буржуазного споживацтва.

Зараз ви читаєте новину «Брак продуктів, бідність і жахливі черги - фото, які варто показати адептам СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути