Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 10:48

Боротися зі стресом допомагає кава

Боротися зі стресом допомагає кава

Саме вдихання запаху кави допомагає мозку впоратися з наслідками стресу, викликаним нестачею сну. Група вчених провела дослідження на лабораторних щурах і з'ясувала, що запах смажених кавових зерен призводить до змін у роботі ряду генів і виробництві білків у мозку, які допомагають зменшити наслідки стресу через позбавлення сну.

У ході експерименту вчені виділили чотири групи пацюків. Перша - контрольна, друга - група повністю позбавлена можливості сну, третя - вдихала запах кави, але час сну був обмежений, а пацюки четвертої групи вдихали запах кави й були позбавлені сну.

Дослідники встановили, що у щурів, які вдихали запах кави, інакше "працюють" 17 генів. При цьому у щурів, позбавлених сну, і у щурів з "безсонням" і з запахом кави різнилася активність у 13 з них. Зокрема, запах кави сприяв виділенню білків, що мають антиоксидантні властивості - захищають нервові клітини від ушкоджень, пов'язаних зі стресом.

За матеріалами: Med2

Зараз ви читаєте новину «Боротися зі стресом допомагає кава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути