Ексклюзиви
субота, 20 вересня 2008 14:30

Безпечної засмаги не буває - науковці

Безпечної засмаги не буває - науковці

Будь-який вид засмаги при ультрафіолетовому опроміненні - як на сонце, так і в солярії, завдає шкоди здоров"ю й може провокувати багато захворювань: від передчасного старіння шкіри до раку, попереджають американські вчені в серії статей, які буде опубліковано в жовтневому номері журналу "Pigment Cell & Melanoma Research".

Автори трьох оглядових статей, фахівці з клітинної біології, дерматології й епідеміології досліджували вплив ультрафіолетового випромінювання на шкіру, зокрема й у соляріях. Вони відзначають, що вплив ультрафіолету спричиняє ушкодження ДНК, передчасне старіння шкіри, й навіть рак.

Опубліковані дані свідчать, що відвідування соляріїв, більшість клієнтів яких - молоді жінки, пов"язане з підвищенням ризику меланоми (найнебезпечнішої форми раку шкіри) і спростовують думку про безпеку соляріїв. Учені закликають заборонити відвідувати соляріїв дітям молодше 18 років.

Автор однієї із трьох статей, дерматолог, президент Товариства дослідження меланоми Девід Фішер і його колеги відзначили, що й засмага, і рак шкіри починаються з ушкодження ДНК ультрафіолетовою радіацією, і дійшли висновку про неможливість "безпечної засмаги". "Спроби заплутати суспільство в цьому питанні, зокрема заради економічного зиску соляріїв, повинні зустріти рішучу відсіч", - йдеться у статті, передає РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Безпечної засмаги не буває - науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути