пʼятниця, 26 вересня 2008 20:15

Багатоженство предків вплинуло на генофонд людства

Американські біологи виявили цікавий факт - поширення в давнину багатоженства спричинило те, що генофонд людства по жіночій лінії має різноманітніші гени, ніж по чоловічій.

Як правило, у світі народжується однакова кількість хлопчиків і дівчаток. Але в тому випадку, якщо один чоловік одружується з кількома жінками, він таким чином відбирає їх в інших чоловіків, не залишаючи їм шансів передати свої гени. У такому випадку, за словами вчених, народжені діти одержують гени від одного батька, а не від багатьох, як було б при моногамії.

Генетичний матеріал, що передається по батьківській лінії, стає усе одноманітнішим порівняно з переданим по жіночій лінії. Тому фахівці вирішили перевірити, як вплинула на гени людства полігінія.

Фахівці проаналізували ДНК 90 людей різного етнічного походження, і оцінили генетичну розмаїтість чоловічих (Y) і жіночих (X) хромосом.

З"ясувалося, що в усіх етнічних групах генетична розмаїтість Y- хромосом менша, а X- хромосом - більша, як мало було б бути при постійній моногамії. Таке, за словами вчених, можливе лише при тривалому існуванні багатоженства в наших предків.

"Уважається, що люди іноді схильні до полігамних стосунків. Але ми походимо від приматів, які були повністю полігамними. В еволюційному розумінні ми стали моногамними нещодавно", - говорить доктор Майкл Хамер з університету Арізони.

Він наголосив, що навіть у сучасному світі деякі суспільства практикують багатоженство, а при формальній моногамії західні чоловіки найчастіше є батьками дітей від декількох жінок, ніж жінки - матерями дітей від декількох чоловіків, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Багатоженство предків вплинуло на генофонд людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути