Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 09:31

Астрономи "позбавили" Чумацький шлях двох спіральних рукавів

Вчені дійшли висновку, що наша галактика, яка називається Чумацький шлях, володіє не чотирма спіральними рукавами, як вважалося раніше, а лише двома. Результати спостережень, які привели до цього висновку, були представлені на конференції Американського астрономічного товариства в Сент-Луїсі, Міссурі (США).

Астрономи відносять Чумацький шлях до класу спіральних галактик, які являють собою плоскі диски зі спіральними рукавами. Оскільки Сонячна система перебуває в площині диска Галактики, на одному з її країв, ми не можемо подивитися на неї "зверху" і побачити її структуру, як на карті.

Крім того, хмари міжзоряного пилу й газу, яскраві зірки заважають астрономам роздивитися центр галактики та її краї. Тепер вчені змогли одержати найточнішу за увесь час спостережень картину розподілу зірок у Галактиці. Опираючись на дані, отримані з орбітального телескопу Spіtzer, що може "бачити" в інфрачервоному діапазоні крізь пилові хмари, астрономи встановили положення й швидкості руху 110 мільйонів зірок.

Однак їх очікував великий сюрприз: два із чотирьох галактичних спіральних рукавів виявилися лише невеликими бічними "гілочками".

Один з авторів дослідження, астроном Роберт Беньямін вважає, що ці два рукави, що одержали назву "Стрілець" і "Норма", можуть містити більшу частку газу, і в них, можливо, іде процес зіркоутворення. У той же час інші два рукави - Щита-Центавра й Персея - багаті не тільки на газ, але й зірками - і старими, і молодими.

До речі інформація про виявлення другого рукава надійшла в середу й з Гарвард-Смітсонівського Астрофізичного центру в Кембриджі (Велика Британія). Проаналізувавши дані, отримані радіотелескопом обсерваторії Cerro Tololo у Чилі дослідники змогли довести, що існує другий, "невидимий" рукав галактики. Використовуючи спеціальний алгоритм обробки даних, вони виділили велику структуру з іншої сторони галактичного центру, що і виявилася симетричною копією відомого рукава, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи "позбавили" Чумацький шлях двох спіральних рукавів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути