середа, 28 жовтня 2009 08:39

Астрономи чекають найпотужнішого в році сонячного спалаху

Астрономи чекають найпотужнішого в році сонячного спалаху

Значна енергія, накопичена в атмосфері Сонця за останні кілька днів, поки не змогла вивільнитися "консервативним" шляхом, що збільшує шанси на появу в найближчі дні однієї або декількох потужних сонячних спалахів. Ці події, з великою ймовірністю, можна буде відчути і на Землі, сказав один із розробників сонячної орбітальної обсерваторії "ТЕСИС", провідний науковий співробітник Фізичного інституту імені Лебедєва РАН (ФІАН) Сергій Богачов.

Він нагадав, що в даний час в північній півкулі Сонця розвивається найбільша активна область цього року, пов"язана з групою плям 1029 і показує рекордну активність. Тільки за останню добу в неї сталося вісім рентгенівських спалахів рівня C - в два рази більше, ніж зареєстровано на Сонце за всі десять місяців поточного року.

"Такий сценарій дуже незвичний для спостерігачів, які за роки тривалого сонячного мінімуму вже відвикли від подій подібного масштабу. Протягом декількох років на Сонці спостерігаються області, які або взагалі не показують активності, або їх енергії вистачає на 1-2 спалаху рівня B або C, після чого область руйнується ", - сказав учений.

"Те, що ми бачимо зараз, абсолютно не вкладається в цю схему. Ми бачимо область, яка кожні 2-3 години наче мимохідь формує спалах рівня С і при цьому продовжує рости. Можна тільки гадати, яка кількість енергії зберігається ще в цій частині сонячної атмосфери ", - зазначив співрозмовник агентства.

За словами Богачева, ця енергія може вивільнитися двома шляхами - за рахунок поступового скидання енергії за допомогою невеликих спалахів і викидів плазми, або шляхом потужного вибухового процесу. "Мабуть, чим довше зберігається ця область, тим вища ймовірність другого сценарію", - сказав він.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Астрономи чекають найпотужнішого в році сонячного спалаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути