вівторок, 12 грудня 2006 13:53

Антарктида розтане до 2040 року

Арктичні льоди за літні місяці до 2040 року розтануть майже повністю. Станеться це, якщо людство збереже нинішні масштаби викиду в атмосферу газів, що викликають "парниковий ефект". Автори дослідження, результати якого публікує видання Geophisical Research Letters, попереджають, що якщо вже зараз не прийняти рішучих заходів, то згубних кліматичних змін уникнути не вдасться.

Учені за допомогою комп"ютерних моделей спробували спрогнозувати майбутній стан льодів біля північних берегів Канади. Згідно з однією такою моделлю, яку публікує науковий журнал, у 2040 році в кінці літніх місяців збережеться лише невелика ділянка вічного льоду біля північного узбережжя Канади і Гренландії.

Відкрита водна поверхня поглинає більше сонячного світла, ніж лід, відзначає один з учасників дослідження, професор Університету Макгіл Бруно Тремблі. Це означає, що ділянки океану, які звільнилися від крижаного покриву, лише ще більше стимулюють процес потепління клімату. На думку професора, це різко прискорить процес кліматичних змін. Моделі прогнозів говорять про те, що через 20 років швидкість скорочення кількості арктичних льодів збільшиться в 4 рази.

У червні поточного року професор Майкл Баєрс з Університету провінції Британська Колумбія попередив, що через 25 років процес танення льодів в Арктиці буде настільки інтенсивним, що Північно-західний прохід уздовж північних берегів Канади стане вільним від льоду в літні місяці. А за прогнозом Андре Роше, керівника наукової групи на борту канадського дослідницького криголама "Амундсен", водні шляхи уздовж північного побережжя Канади будуть відкриті для судноплавства через півстоліття, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Антарктида розтане до 2040 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути