Ексклюзиви
четвер, 15 грудня 2011 09:33

Американські вчені об'єднали три види динозаврів

Американські вчені об'єднали три види динозаврів

Три різні види трицератопсів - трицератопси, недоцератопси і торозаври - виявилися представниками одного і того ж виду на різних етапах життя, що стало причиною їх злиття в один загальний вид, заявляють американські палеонтологи в статті, опублікованій в журналі PLoS ONE.

Трицератопси та їх найближчі родичі відносяться до сімейства цератопсід - рогатих травоїдних динозаврів середини і кінця крейдяного періоду. У цих тварин був товстий череп і арсенал з декількох твердих рогів, які давали їм відбиватися від нападів хижих ящерів.

Джон Сканелла (John Scanella) і його колега Джон Хорнер (John Horner) з університету штату Монтана в місті Бозмен (США) проаналізували, як влаштовані череп і роги у одного з рідкісних видів трицератопсів - недоцератопса (Nedoceratops hatcheri), єдиний череп якого був знайдений і описаний відомим палеонтологом Чарльзом Маршем (Charles Marsh) в кінці 19 століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палеонтологи знайшли гніздо з цілим виводком динозаврів всередині

Як пишуть палеонтологи, останки недоцератопса пережили бурхливе наукове "життя". Цих ящерів вчені спочатку зараховували до підвиду звичайних трицератопсів, потім виділили їх в окремий вид "діцератопс". Російський палеонтолог Андрій Український виявив, що ця назва була включена до існуючих видом перетинчастокрилих комах і, щоб не було плутанини, перейменував динозавра в "недоцератопса", з'єднавши родову назву з російської приставкою "недо-".

Сканелла і Хорнер послідовно проаналізували всі відмітні риси у пристрої черепа, що відрізняють недоцератопсів від інших ящерів з сімейства цератопсід, порівнявши їх з невеликими відмінностями в пристрої скам'янілостей "звичайних" трицератопсів.

Наприклад, слабкий контакт між незбереженим носовим рогом і кісткою черепа вчені пояснюють тим, що носій цього черепа міг втратити свій ріг ще в ранньому віці, до того як він "приріс" до кістки носа. Форма верхніх рогів тварини могла змінюватися протягом усього його життя - як у результаті природних процесів, так і через сутичи з хижаками або конкурентами під час шлюбних ігор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 60 динозаврів везли сімома фурами

Невеликі отвори в кістяному "щиті" динозавра, не характерні для скам'янілих останків трицератопса, зустрічаються на черепах іншого, більшого виду цератопсід — торозаврів (Torosaurus latus). Сканелла і Хорнер припускають, що недоцератопси насправді є посередником в життя єдиного виду рогатих динозаврів - між "юними" трицератопсами і "старшими" торозаврами.

Інші особливості в у тому, як побудований череп, схожим чином спостерігаються при порівнянні трицератопсів з торозаврами. На підставі цього автори статті пропонують злити всі три види цератопсід в один єдиний вид - трицератопс.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені об'єднали три види динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути