понеділок, 03 червня 2013 16:45

Американка робить портрети людей за частками ДНК на смітті
8

Фото: Фото: bigpicture.ru

Хізер Дьюї-Хагборг - цифрова художниця, яка цікавиться мистецтвом, як джерелом даних для дослідження і соціальних питань. У рамках свого дивовижного проекту "Бачення незнайомців" Хізер збирає зразки ДНК з різних кинутих на вулиці предметів, таких як волосся, нігті, недопалки і жувальна гумка. Потім вона бере зразки ДНК в лабораторії і створює послідовність. Далі ця послідовність йде в спеціальний комп'ютер, який видає 3D модель обличчя людини, яка користувалася цим предметом. Після цього Хізер роздруковує результати. Виходить просто фантастичний проект!

Все почалося, коли Хізер сиділа в кабінеті лікаря. Перед нею висіла картина, в якій була маленька тріщинка, і в цій тріщинці застряг чийсь волос. Вона дивилася на нього і думала, кому ж він належав, і що це була за людина. Так і народилася ідея проекту "Бачення незнайомців".

"Ми розкидаємо свої ДНК всюди і навіть не підозрюємо про це, - говорить Хізер. - Я збираю різні предмети, наприклад, недопалки. Потім я несу їх в лабораторію, витягаю ДНК і ампліфікую певні регіони предмета за допомогою техніки Полімеразної ланцюгової реакції. Це дозволяє мені досліджувати певні області геному, які відрізняють одну людину від іншої ".

"Потім я відправляю свої результати в лабораторію для отримання послідовності. Я отримую текстові файли, в яких написані нуклеотиди, що складають ДНК. Потім я створюю послідовність генів за допомогою біоінформаційних програм. Далі ці дані йдуть в спеціально створений для цього комп'ютер, який переводить ці дані в фізичні риси даної людини. Мене цікавлять такі характеристики, як стать, походження, колір очей і волосся, веснянки, колір шкіри і певні риси обличчя, наприклад, ширина носа і відстань між очима. Я додаю останні штрихи до отриманої моделі в 3D програмі, а потім виводжу на друк. Я використовую принтер Zcorp, який друкує повним набором кольору з допомогою схожого на пудру матеріалу. Звичайно, цей проект знаходиться ще на початкових стадіях розвитку. Отримані результати, швидше, нагадують брата чи сестру даної людини, ніж його точну копію ".

Дослідження в області морфології осіб і того, як вони відрізняються від інших, ще належить вдосконалити. Хізер також не знає віку "піддослідного". Програма створює моделі осіб 25-річної людини. Багато людей навіть не підозрюють, що модель їх особи вже потрапила в проект Хізер.

Зараз ви читаєте новину «Американка робить портрети людей за частками ДНК на смітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути