вівторок, 06 травня 2008 16:52

Як за ногами визначити ймовірність недоумства

Довгоногі і довгорукі люди рідше страждають хворобою Альцгеймера і іншими формами вікової деменції. До такого висновку дійшли американські учені за наслідками дослідження за участю 2798 чоловік, повідомляє журнал Neurology.

Тіна Хуан (TinaHuang) і її колеги з Університету Тафта (TuftsUniversity) проводили вимірювання довжини гомілок і розмаху рук добровольців. Всі учасники дослідження були американцями, переважно білими, середній вік яких складав 72 роки.

За п"ять років спостережень у 480 чоловік була діагностована деменція. Проаналізувавши дані, учені з"ясували, що жінки з найменшими показниками розмаху рук захворювали хворобою Альцгеймера на 72% частіше за тих, хто мав найбільші показники. Ризик інших форм деменції у таких жінок підвищувався на 42%. Довжина гомілок також впливала на частоту розвитку захворювання: збільшення цього показника на кожних 2,5 сантиметра супроводжувалося зменшенням ризику хвороби Альцгеймера на 22%, інших форм деменції - на 16%, повідомили дослідники.

У чоловіків ця залежність була виражена у меншій мірі і визначалася лише одним показником - розмахом рук. Збільшення розмаху рук на 2,5 см супроводжувалося зниженням ризику деменції і хвороби Альцгеймера на 6-7%.

Учені відзначили, що довжина рук і ніг людини залежить не тільки від спадкових чинників, але і від чинників навколишнього середовища. Такі показники як довжина гомілки і розмах рук можуть служити індикатором недостатнього або неповноцінного харчування в ранньому дитячому віці. Ці ж чинники можуть робити вплив на розвиток головного мозку, а в літньому віці визначати схильність до хвороби Альцгеймера.

Раніше аналогічні дані були отримані відносно корейської популяції. Останнє дослідження підтвердило, що збільшення довжини кінцівок призводить до зниження ризику старечого недоумства також і у жителів західних країн, повідомила Хуан, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Як за ногами визначити ймовірність недоумства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути