Ексклюзиви
субота, 08 квітня 2017 16:45

Як гривня змінилася за 20 років
29

Розплачуватися гривнями в Україні вперше почали у вересні 1996 року.

За 20 років зовнішній вигляд валюти багато разів змінювався.

Коли в незалежній Україні надрукували гривні, курс долара в ті дні був 1,6. 100 українських гривень тоді були значною сумою, на яку можна було непогано скупитися (більше 62 доларів за тодішнім курсом).

Спочатку планували випустити купюри 3 гривні і 25 гривень, але потім замінили їх на 20 гривень та 2 гривні.

 
 

Одна гривня у паперовому вигляді змінювала зовнішній вигляд тричі. Але на всіх українських банкнотах жодного разу не змінювалася особа, зображена на купюрі. Одну гривню завжди прикрашав князь Київської Русі Володимир Великий. У 2006 році гривню пофарбували у синьо-жовтий колір.

 
 
 
 

Купюра номіналом дві гривні змінювала дизайн всього двічі. На банкноті зразка 2005 року у князя Ярослава Мудрого з'явилася борода.

 
 
 

На 5 гривнях завжди зображували гетьмана Богдана Хмельницького в його знаменитій шапці з пером страуса. Банкнота завжди була пофарбована у сині тони. Чим новіші 5 гривень – тим світліше її дизайн. Незважаючи на те, що зовнішній вигляд купюри міняли всього двічі, зміни досить відчутні.

 
 
 

Іван Мазепа на 10-гривневій купюрі був найяскравішим і чомусь фіолетовим. Але з часом український гетьман "почервонів", як і вся банкнота 10 гривень.

 
 

20 гривень з Іваном Франком стали зеленими. Крім того, до 160-річчя Івана Франка, випустили ювілейну купюру, яка була випущена у 2016-му. Цілком імовірно, ви могли її десь зустріти, адже тираж банкноти – 1 млн.

 
 
 
 

50 гривень змінювали дизайн всього один раз. На версії 1996 року глава Української Центральної Ради з лисиною, а на оновленій банкноті вже з волоссям.

 
 

Тарас Шевченко на 100-гривневій купюрі помолодшав. 1996-го він був зображений у зрілому віці, а на новій купюрі Шевченко у розквіті сил. Крім того, на реверсі купюри ніяк не могли визначитися з малюнком. Спочатку там була Верховна Рада, але її швидко замінили Софійським собором.

 
 
 

200 гривень з Лесею Українкою змінювали зовнішній вигляд тільки один раз, але нова купюра стала помітно більшою у розмірах. Старий зразок мав параметри 133х66, а новий – 148х75.

 
 

500 гривень з'явилися в Україні найпізніше – у 2006 році. На них зображений філософ Григорій Сковорода. Дизайн купюри змінювався двічі.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «Як гривня змінилася за 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути