пʼятниця, 07 листопада 2008 16:10

7 способів подолати хронічну втому

7 способів подолати хронічну втому
1. Режим дня
Яким би напруженим не був ваш графік, строго визначте час підйому, відбою, прийому їжі. Навіть якщо у вашому розкладі замало часу для сну, стабільний розпорядок дозволить організму легко адаптуватися до навантаження і недосипання.

2. Прохолодний душ
Це найкраще, що ви можете подарувати своєму тілу перед сніданком. Водні процедури нормалізують роботу серцево-судинної системи, прискорюють обмін речовин.

Якщо ви працюєте удома, то нічого так не бадьорить, як душ протягом дня. Сон і втому як рукою зніме.

Те ж стосується і вечірнього моціону. Коли сил вже немає зовсім, прийміть прохолодний душ, ноги корисно облити взагалі крижаною водою.

І, мабуть, не доведеться відвертатися до стіни і виправдовуватися неприємностями на роботі або мігренню.

3. Фізкультура
Не поспішаєте ставити хрестик на цьому пункті. Навіть 5-10 хвилинна розминка на початку дня додасть вам сил, якщо буде регулярною.

Хай іноді і важко, але за допомогою зарядки ви покращуєте кровообіг, тонус судин, остаточно прокидаєтеся і заряджаєте позитивними емоціями.

Особливу увагу приділіть шийному відділу хребта. Шийний остеохондроз приводить до постійного здавлення основних судин, що живлять головний мозок.

Для його профілактики виконуйте повороти голови управо і вліво, витягнувши шию вгору, щосили підніміть голову, а потім втягніть її в плечі, дотягніться підборіддям до грудей, а потім акуратно нахиліть голову назад.

Немає часу - просто потягніться, як слід, глибоко подихайте, повисіть на турніку, зробіть пару нахилів.

4. Шкідливі звички
Куріння, алкоголь і тут не можна обійти стороною. Сигарети і спиртні напої, як відомо, викликають спазм судин, у тому числі і головного мозку, сприяють розвитку атеросклерозу.

Тому від всіх цих далеко не корисних "надмірностей" слід категорично відмовитися.

5. Оптимізуйте раціон
Прагніть не об"їдатися. Після переїдання завжди тягне в сон - це фізіологічна потреба. Всім відомо, що з-за столу потрібно вставати трішки голодним.

Коли закінчується "свято урожаю" і на прилавках пропадають свіжі фрукти і овочі, збагачуйте свій раціон штучно: приймайте БАДи, полівітаміни, мінеральні добавки.

Для боротьби з втомою корисні препарати, що містять цинк, селен, залізо, магній, вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, вітаміни А і Е.

Жінки схильні до щомісячної крововтрати під час менструації, внаслідок чого нерідко розвивається анемія.

Іноді єдиним проявом анемії буває постійна втома.

Для профілактики недокрів"я корисно вживати білі гриби, печінку і нирки, персики, абрикоси, петрушку, картоплю, яйця, житній хліб, гречку - продукти, багаті залізом.

Прагніть чергувати вживання м"яса з морепродуктами, багатими йодом, селеном, магнієм і цинком.

Джерелом багатьох мінеральних речовин є кисломолочні продукти.

Не зловживайте дієтами, особливо в час і відразу після хвороби і місячних. У ці періоди організму потрібна підвищена кількість поживних речовин, вітамінів і мікроелементів для активної роботи.

6. Стежте за вагою
Ожиріння приносить масу незручностей, неприємностей і комплексів. Але окрім цього, воно впливає і на розвиток хронічної втоми.

У людей із зайвою вагою частіше за інших виникають ендокринні і серцево-судинні захворювання, внаслідок чого вони менш стійкі до навантажень, швидше втомлюються.

Ожиріння приводить до розвитку синдрому нічного хропіння або синдрому апное (від грецького "відсутність дихання") уві сні.

При цьому стані під час сну у людини виникають епізоди зупинки дихання, і головний мозок страждає від гіпоксії (нестачі кисню).

В результаті - поганий сон, вранішня втома, стомлюваність, денна сонливість.

7. Фітотерапія
Сил і бадьорості може додати вживання у вигляді настоїв, відварів і сиропів деяких рослин: шишок хмелю, плодів глоду, трави звіробою, суниці, хвоща, подорожника, деревію, женьшеня, елеутерокока, ехінацеї, лимонника китайського, родіоли рожевої, кореня солодки, алое і ін.

Ці засоби підвищують стійкість до стресів, хвороб (стимулюють імунітет), активують нервову систему, тому їх краще приймати в першій половині дня.

На ніч корисно використовувати чай з різних заспокійливих зборів, що містять валеріану, м"яту, материнку, пустирник і ін. Оскільки вони допоможуть нормалізувати нічний сон, позбавитися від тривожності і неспокою, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «7 способів подолати хронічну втому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути