Ексклюзиви
субота, 15 травня 2021 09:00

130 років від дня народження Михайла Булгакова: цікаві і загадкові факти з життя та творчості

Сьогодні виповнюється 130 років від дня народження письменника і драматурга Михайла Булгакова. Він народився 15 травня 1891 року в Києві в родині російського богослова Опанаса Булгакова, викладача Київської духовної академії.

Автор: ВІКІПЕДІЯ
  Михайло Булгаков народився 15 травня 1891 року в Києві. За фахом був лікарем-дерматологом. Його твори «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович» та інші здобули світове визнання
Михайло Булгаков народився 15 травня 1891 року в Києві. За фахом був лікарем-дерматологом. Його твори «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович» та інші здобули світове визнання

Його твори "Майстер і Маргарита", "Собаче серце", "Іван Васильович" та інші здобули світове визнання. Проте постать Булгакова досить суперечлива. Він був симпатиком білогвардійців, мав українофобські погляди та був противником незалежності України і українського національного руху. Водночас у своїх творах "Біла гвардія" і "Дні Турбіних", як очевидець подій 1918—1919 років в Києві, змальовував піднесення українського суспільства під час здобуття незалежності та постання Української Народної Республіки.

Gazeta.ua зібрала цікаві і загадкові факти з життя та творчості Михайла Булгакова.

У родині Опанаса Булгакова було семеро дітей – троє синів і чотири дочки. Михайло був найстаршим. Майбутнього письменника назвали на честь покровителя Києва та усієї України, архістратига Михаїла.

Булгаков колекціонував театральні квитки, які купував сам і на яких концертах або виступах він був присутній. Часто ходив у Великий театр, щоб послухати "Фауста". Ця опера завжди піднімала йому настрій. Особливо йому був близький образ самого Фауста. Але одного разу Булгаков повернувся з театру похмурий, в стані важкої депресії. Це було пов'язано з твором, над яким письменник нещодавно почав працювати, - п'єсою "Батум". Погодившись написати п'єсу про Сталіна, Булгаков упізнав себе в образі Фауста, що продав душу дияволу.

Булгаков виступав проти комунізму. Через це в його будинок часто приходили чекісти з обшуком. При цьому він жодного разу не був заарештований. В 1929 його п'єси були заборонені у всіх театрах.

В романі "Біла гвардія" Булгаков досить точно описав будинок, в якому він жив в Києві. Власники цього будинку за одну деталь опису дуже не злюбили письменника, оскільки вона принесла прямий збиток будівлі. Справа в тому, що хазяї розламали усі стіни, намагаючись знайти клад, описаний в романі. Зрештою, вони нічого не знайшли.

1934 році Булгаков написав п'єсу-комедію "Іван Васильович" про те, як московський винахідник Микола Іванович Тимофєєв створює машину часу і переносить в сучасний світ Івана Грозного. У свою чергу, в минуле потрапляють двійник Івана Грозного управдом Бунша-Корецький і шахрай Жорж Милославський. Тріумфальний успіх прийшов до "Івана Васильовича" в 1973 році, коли режисер Леонід Гайдай екранізував твір. Він зумів зберегти Булгаківську лінію майже повністю, проте деталі 1930-х років адаптував до реалій 1970-х.

Наприкінці життя Михайло Булгаков вживав велику кількість морфіну, а також страждав спадковим нефросклерозом. Це доводить хімічний аналіз сторінок рукопису "Майстра і Маргарити", над яким письменник працював 1936-1940 роках. Раніше вважалося, що Булгаков, який у молодості регулярно вживав морфін через болі, викликані тифом, зумів назавжди позбавитися від наркотичної залежності. Аналіз, проведений вченими, показав, що це не так.

Автор: ВІКІПЕДІЯ
  В якості пам’ятника на могилі Булгакова його дружина вибрала величезну гранітну брилу – Голгофу, яка до цього була підніжжям хреста встановленого на місці поховання Гоголя.
В якості пам’ятника на могилі Булгакова його дружина вибрала величезну гранітну брилу – Голгофу, яка до цього була підніжжям хреста встановленого на місці поховання Гоголя.

Після смерті Михайла Опанасовича Булгакова його третя дружина, Олена Шиловська, довго не могла вирішити, що хотіла б бачити на могилі чоловіка. Зрештою, в якості пам'ятника вибрала величезну гранітну брилу – Голгофу, яка до цього була підніжжям хреста встановленого на місці поховання Гоголя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іконостас та казарма - якою була найкраща київська гімназія на початку ХХ століття

За фахом ,був лікарем-дерматологом. Його ім'я тісно пов'язане з київською дерматологічною школою. Можливо, саме тому в творах Булгакова багато медичної тематики.

Зараз ви читаєте новину «130 років від дня народження Михайла Булгакова: цікаві і загадкові факти з життя та творчості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути