Куркума - азіатська спеція, яку ще із давніх часів застосовують з медичною метою для скорочення ознак запалення, загоєння ран і зменшення болю. Оскільки запалення відіграє важливу роль у багатьох хворобах і, як вважають, грає роль в розвитку ожиріння й діабету другого типу, ендокринологи із Центру Діабету Наомі Беррі при Університеті Колумбії (Columbia University, Нью-Йорк, США) вирішили з"ясувати, який ефект має рослина проти цих розладів.
Використовуючи результати тестів на терпимість інсуліну й рівні глюкози в крові, вчені довели, що куркума, додана в раціон харчування лабораторних мишей, зробила тварин менш сприйнятливими до розвитку діабету. Також було встановлено, що у гризунів, які одержували куркуму, значно зменшилися процеси запалення в жировій тканині й печінці. Медики впевнені, що куркумін, антипідбурюючий і антиокисний компонент у траві, має властивості скорочувати опір інсуліну та запобігати діабету. Склад приправи традиційних індійських страв зменшує по всьому тілу кількість й активність імунних клітин макрофагів у жирових тканинах, що виробляють молекули цитокіна, які провокують запалення в багатьох органах, включаючи серце й підшлункову залозу, і збільшують опір інсуліну в мускулах і печінці.
Куркума не має ніякого обмеження дози споживання, принаймні 12 грам щодня не зашкодять людському організму, говорять лікарі. До того ж дія куркуміна була пов"язана з невеликим, але істотним зниженням маси тіла й кількості жиру в тканинах, не дивлячись на калорійність їжі. Таким чином, куркума корисна й для фігури, вважають терапевти, повідомляє Освітній портал.
Коментарі