Ексклюзиви
четвер, 15 листопада 2012 00:45

Паразит пускає метастази у печінку

На узбережжі Криму та Херсонщини знайшли паразита, подібного до свинячого чи бичачого ціп'яка, розповідає доктор біологічних наук, паразитолог Вадим Корнюшин, 74 роки:

— Людині він не загрожує. Живе в кишківнику пташки тіркушки, різновиду степового кулика. Прикріпляється присосками. Виростає в довгі стрічки. Членики відриваються, розсіюються з пометом пташки.

У лисиць тепер виявляють альвеококк. Його личинки — вузли з мікроскопічних бульбашок, які брунькуються і проростають у тіло тварин. Раніше його виявляли в альпійських лисиць і песців Канади, приполярних районів Росії. Поширився паразит в Польщі та Словаччині.

— Личинки альвеококка можуть жити і в людині. Уражають печінку. Паразит пускає метастази. Вузли сягають 15 сантиметрів у діаметрі. Коли його виявляють, лікувати вже пізно.

Також в Україні знайшли новий вид дірофілярій — паразитів собак, які можуть жити в людини. Ці черви завдовжки 30 см, виглядають як нитка. Живуть під шкірою. За добу можуть проповзти до 40 см. Людина відчуває свербіж. Можуть викликати хвороби серця та печінки.

— Переносять їх комарі. Самиці дірофілярій відкладають яйця у кров собаки. Вечорами, коли в комарів пік активності, личинки проникають у кровоносні капіляри тіла собаки. Звідти заражену кров п'ють комарі, потім кусають людей.

Зараз ви читаєте новину «Паразит пускає метастази у печінку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути