— Столові буряки вирощую з розсади. Доки у всіх лише прокльовують перші сходи, я вже варю борщ, — каже 43-річна Лариса Поліщук із Козятина Вінницької області. — Завдяки розсаді у ґрунт висаджую міцні рослини, які не бояться холоду.
Дерев'яний ящик заповнює чорноземом і робить рядки олівцем.
— Щоб зійшло все насіння, спочатку його пророщую. У тарілку застеляю мокру хустку, на яку кладу насіння. Ставлю в тепле місце на тиждень. Обприскую водою, коли тканина починає пересихати. Щоб проростання не зупинилося.
Сіє насіння в землю на 2 см. При глибокому посіві насіння не отримує достатньо кисню. Тому погано розвивається. Якщо посіяти мілко, воно швидко висихає. Зверху грядку засипає сумішшю землі й перегною. Підживлює й захищає грядки від пересихання.
Ставить коробки на стіл біля вікна. Та не на підвіконня. Їм треба сонце, але небагато.
— Розсаду притінюю, закривши штори. Від цього рослина ростиме повільніше, але утвориться міцний корінець.
Щоб загартувати розсаду, за 10 днів до висадки виносить ящик надвір. Спочатку на кілька хвилин, а потім і на кілька годин. Після цього рослина не боятиметься перепадів температури.
Коментарі