У серпні обрізають пагони смородини та аґрусу. Зайві молоді стебла зрізують секатором навскоси при землі. Потім прикопують. За рік з них виростуть молоді кущі.
— Спочатку готую місце для прикопування стебел, — каже 50-річний Петро Плаксійчук із райцентру Тетіїв на Київщині. — Воно має бути в затінку, щоб пагони не попеклися на сонці. Прокопую рівчак під нахилом, щоб відростки лежали в землі під кутом 45 градусів. Обов'язково з півдня на північ. Тоді сонце буде гріти коріння, а не стебло.
На кожному стеблі має бути п'ять-шість бруньок. Листя обриває. Пагони кладе у рівчаку на відстані 5 см. Добре поливає і загортає так, щоб під землею залишилося не менше трьох бруньок. Поряд із траншеєю сапою робить борозну. У неї щодня впродовж місяця вливає відро води. Потрібно багато вологи, щоб пагони пустили коріння. Згодом поливає їх двічі на тиждень.
Наступної осені саджанці мають міцне коріння. Навесні їх висаджують. Родять п'ять-сім років.
Коментарі