Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2012 06:45

Смородину поливають водою від прання

У посушливі дні Микола Кириленко, 56 років, із райцентру Оратів на Вінниччині добре поливає смородину. Найбільше — коли кущі відцвітають та зав'язуються ягоди.

— Смородина найбільше зі всіх ягідних любить воду. Якогось року не лив, то ягоди були дрібні. Хоча смородину маю крупну, сортову,— розповідає.

Від браку вологи зав'язь може осипатися. Від надміру — загниє корінь, ягоди вкриються пліснявою.

— Ллю під кущ відро води ввечері, прикриваю сухою землею. Через день провіряю лопатою. Копнув на півштика. Якщо земля суха, знов поливаю.

Чорна смородина швидше висихає, ніж червона. Її садять на сонячній ділянці. Земля там швидко втрачає воду. Порічка краще росте у затінку. Вологи потребує менше.

— Як жінка стірає, то беру воду з машинки, розводжу пополам із чистою й ллю зверху на смородину, аґрус, клубніку. Після полоскання лию нерозведену. Хімікати, які є в пральному порошку, після стірки мало концентровані. Не такі шкідливі, як настоящі для захисту рослин. Але добре підживлюють ґрунт і вибивають бактерії, жучки.

Для обробки ягідних кущів можна приготувати мильний розчин. У "кубинському" відрі на 15 л розводять 2 ст. ложки натертого господарського мила.

— Змилками сусід пирскав навіть картошку. Вичитав, що так яди від жуків краще прилипають і менше труять землю. Я на картоплі не пробував, а червону смородину пирскав. Плісінь на ягодах пройшла.

Зараз ви читаєте новину «Смородину поливають водою від прання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути