— Новорічну ялинку пускаю на компост, — розповідає 59-річна Валентина Соколюк із райцентру Немирів Вінницької області. — Хвоєю підкислюю землю під лохиною. Створюю ефект лісової.
Відрізує гілки від стовбура і подрібнює на тирсу. Нею утеплює квітник та озимий часник.
— Після свят залишається багато шкірок мандаринів. Раніше клала їх у горілку, а тепер нема здоров'я її гнати.
Шкірки перемелює у м'ясорубці. Добриво вносить у землю на 5-сантиметрову глибину. Підживлює шпинат і редьку.
— Також за свята збирається багато бананових шкірок. Вони містять фосфор, калій, азот і магній, що забезпечують пишний цвіт розсади і багатий урожай. Шкірку можна просто закопати на городі чи в садку. Або перемолоти в блендері та скласти в пакет. Цей порошок сиплю по чайній ложці в кожен лоток розсади або ямку на городі.
Робить добрива з яєчної шкарлупи. Промиває і сушить на рушнику. Далі товче у ступі. Кладе по жмені в ямки перед садінням цибулі, моркви, вишні й смородини. Виростають міцні, бо отримують кальцій.
Коментарі