— Для бузку корисно зрізати квітучі гілки. Адже на них кущ тратить багато енергії, — каже 37-річна Ніна Тимчишик із Любара Житомирської області.
Щовесни ножицями або невеликим секатором обрізають старі гілки з тріснутою корою та молоді, занадто довгі пагони. Так стимулюють ріст гілок і надають форму кущу. Зрізують торішні суцвіття. На їх місці будуть нові. Відсікають біля основи квітки, де зелена частина переходить у тверду гілку.
— Найкраще обрізати бузок рано навесні. Тоді легше побачити пошкоджені гілки й молоді пагони, які ростуть усередині крони. Вони отримують мало сонячного світла, і на них не закладаються суцвіття. У загущеному кущі важко боротися зі шкідниками. Але до проріджування треба підходити з розумом. Зрізати можна не більше третини усіх гілок. Має залишитися однакова кількість старих і молодих пагонів.
Зайві гілки обрізають ближче до основи, залишаючи невеличкі пеньки. Робити це можна до кінця травня.
— Треба встигнути розрідити кущ до літа. Тоді закладаються квіткові бруньки на наступний рік.














Коментарі