Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2013 05:15

Їстівний каштан затіняє п'ять соток землі

Автор: фото: Олександр ГАНДЗІЙ
  Їстівні каштани цвітуть і плодоносять пізніше за кінські. Свіжі плоди нагадують горіх, печені — картоплю
Їстівні каштани цвітуть і плодоносять пізніше за кінські. Свіжі плоди нагадують горіх, печені — картоплю

На Закарпатті починають цвісти їстівні каштани. 50-річна Лариса Марущак із міста Виноградів уперше спробувала плоди 20 років тому. Нині вирощує саджанці.

— Я родом із Житомирщини. У нас їстівних каштанів немає. Взнала за них на Закарпатті, куди вийшла заміж. Мене пригостили плодом у колючій оболонці. Почала гризти, а він як звичайний горіх. Коли смажений, печений чи тушкований, за смаком ближчий до картоплі. Завдяки нейтральному смаку з нього можна робити дуже багато страв. Надрізаю плоди каштанів, там де світла пляма, і кладу запікати на 20-25 хвилин. Можна запивати чаєм, кефіром або вином. На свята фарширую ними індичку.

Плоди для посадки збирає у кількох садках Закарпаття. Саджанці продає за 20 грн.

— Виростити їх не складно. Восени можна посадити, добре прикривши сухим листям, щоб не померзли. Навесні проростають. Тоді найкраще пересаджувати, добре приживуться. Якщо робити це за рік чи два, більше ймовірність пошкодити коріння. Тоді гірше приймуться.

Їстівний каштан теплолюбний. Молоді дерева бережуть від холодів — прикидають кореневище землею, закутують стовбур. Починає плодоносити за п'ять-шість років.

— Ростуть ще більшими від кінського каштана. Вони тінять, тому треба бути готовим відвести під одне дерево до п'яти соток землі. То велика розкіш. Каштани саджають ті, хто бував у Франції і куштував плоди. Страви з ними є в меню усіх елітних ресторанів.

Цвітуть і достигають на два-три тижні пізніше від кінських. Плоди менші за розміром. Живуть дерева по 100 і більше років.

Зараз ви читаєте новину «Їстівний каштан затіняє п'ять соток землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути