вівторок, 14 лютого 2017 05:05

Новонародженим козенятам роблять масаж

Автор: ФОТО З САЙТА www.narod.ru
  Коза має облизати новонароджене козеня. Так у малюка краще циркулює кров
Коза має облизати новонароджене козеня. Так у малюка краще циркулює кров

— Кіз розводжу заради молока. Його хоч і мало, але жирне. Тому й коштує удвічі дорожче від коров'ячого. З їх молока важко отримати сметану. Вона погано відділяється. А сир чи кефір відмінний, — каже 47-річний Леонід Мостовий із селища Любар Житомирської області. — Для розплоду залишаю зимових козенят, народжених між лютим і квітнем. Вони виростають міцніші.

Новонароджене козеня слід швидко витерти насухо, щоб не замерзло. Шкіра в нього погано пропускає тепло, і тварина може застудитися.

— Таке розтирання схоже на масаж. Він "вмикає" роботу легень і кишківника. Ті починають швидше працювати. Потім кладемо козеня до кози. Вона обов'язково має його облизати. Від цього в малюка краще циркулює кров.

Козу-породіллю слід напоїти 1,5 л теплої води, щоб очистити її організм. За 3 год. повторити. Годувати можна лише сіном. До звичайного раціону повертатися на четвертий день.

— У новонародженої тварини потрібно витерти слиз із рота й носа. Якщо він потрапить у легені, буде запалення. З першою козою я цього не знав. Тому два малюки пропали.

Коли козеня обсохне, можна обробляти пуповину. Обрізати її обробленими спиртом ножицями на відстані 2–3 см від живота.

— Пуповину стискаю пальцями та проводжу донизу, щоб вийшли залишки крові. Потім змащую йодом. Пуповина біля живота не має бути довга. Бо чіп­лятимуться інфекції.

Вим'я кози миє теплою водою та зціджує кілька крапель молока. У ньому збираються мікроби. Перші три-чотири дні козенята мають пити молоко кожні 3 год. Потім за потреби, але не менш як два тижні.

— У мене коза-­первістка не хотіла годувати малюків. То ми з сусідом її тримали силою. Наступного дня вона звикла до них і прийняла. Якщо козеня не має сил смоктати, молозиво — перше молоко після пологів — можна зцідити і шприкнути йому в рот шпринцівкою або шприцем. Воно корисне й має проносну дію.

В хліві не повинно бути протягів. У кози від них розпиратиме вим'я, а козенята слабнутимуть.

До молока підмішують вівсянку

— Що довше козеня отримує молоко без домішок, то швидше росте, — каже Леонід Мостовий. — У місяць можна підмішувати вівсянку в молоко, але не манку. Вона погано засвоюється.

Підгодовувати слід поступово, невеликими порціями. Щодня збільшуючи їх.

— Не можна замінювати козяче молоко коров'ячим. Воно відрізняється складом. Тому в козенят, яких ним підгодовують, часто проблеми зі шлунком.

Зараз ви читаєте новину «Новонародженим козенятам роблять масаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути