
Вовчок, або капустянка — найбільший шкідник на городі. Підкушує коріння більшості рослин. Якщо не виводити, за літо знищить усю городину. Комаха літає, повзає й плаває. Любить теплі сонячні місця й запах пива. Цим скористалася 62-річна Ніна Ємельянова із села Козин Миронівського району на Київщині.
— У мене її стільки було, що збирала гнізда відрами й заливала окропом. Поселилася внизу городу. Там сонячно й недалеко ставок. Ідеальне місце для шкідника — тепло і волого.
Щоб вовчки не множилися, Ніна Ємельянова восени на городі не виривала помідори, чорнобривці. Поміж кущів від осінніх дощів довго було мокро, взимку затримувався сніг. Навесні ґрунт був холодніший.
— Відкладає яйця на добре прогрітих місцях. У моїх хащах їй було некомфортно. Вся йшла до сусідів, де все з осені вигребли, перекопали.
Молодняк шкідника, який вилуплювався в липні, ловила у пляшки з пивом. Найкраще для цього годяться з-під шампанського. У пляшки широка шийка й великий об'єм. Усередину налазить більше шкідників. Пастки можна розставляти на городі будь-коли.
360 яєць відкладає самиця капустянки на твердому ґрунті. За два місяці личинки вилуплюються і розповзаються по всьому городу. До осені ростуть, зимують у землі. Наступного року розмножуються
— Наливала пива на одну п'яту. Цього вистачає, щоб приманити капустянку. І не забагато, не вилилось у землю. На горло пляшки клала вдвоє складений бинт і обв'язувала ниткою, щоб тримався. Тоді не попаде земля. Пляшку закопувала так, щоб шийка була на 5 сантиметрів у землі. На цій глибині живе шкідник. Але глибоких ям не рила, бо тару клала не стоячи, а нахиленою під кутом 45 градусів. Тоді краще розходиться запах пива й воно не виливається. Отвір навскоси, комаха прогризає бинт і лізе пити пиво. Зі скляної пастки вибратися не може. За літо в мене по півпляшки від шампанського поналазило. Щоб не забути, де закопані пастки, встромляю патик.
Вовчків приваблює й запах меду. Його розводять у воді та ллють у пляшки замість пива. Шкідника також виводять товченою шкаралупою волоських горіхів, яєць та мушлями. Їх насипають у торбинку й б'ють молотком. Розсипають по городу. Ґрунту не шкодять, а капустянка ріжеться об гострі краї. З яєчної шкаралупи спершу знімають внутрішню білу плівку. Інакше уламки не будуть гострі.
— За зиму збираю трилітровку шкаралупи, навіть у сусідів беру. Засипаю її весною в ямки, коли сію чи саджу розсаду.
Коментарі