Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 06:15

Цибулю садять під сніг

Автор: фото з сайта www.mdou47.ucoz.com
  У листопаді сіють петрушку, кріп, салат, моркву та буряки. Перекопують клумби та розсаджують цибулькові квіти
У листопаді сіють петрушку, кріп, салат, моркву та буряки. Перекопують клумби та розсаджують цибулькові квіти

Михайло Цимбалюк, 44 роки, на своїй дачі в селі Гайдаки на Хмельниччині овочі сіє в листопаді. Навесні має ранню зелень.

— Насіння в землі не замерзне, буде вологим. Проклюнеться, як тільки почне танути сніг. Перше сонце — і насіння дасть ранні ростки. Весною проростають навіть помідори із загублених чи викинутих гнилих плодів.

Михайло сіє восени петрушку, кріп, салати, шпинат, пастернак, щавель, редиску на глибину 2–3 см. До 4 см — моркву та буряки.

— Сиплю більше насіння, ніж навесні. Будуть дружніші всходи.

Під сніг також садять цибулю. Тоді вона викидає зелене пір'я крізь сніг. Якщо навесні її накрити спандбоном чи клейонкою, виросте за 1,5 тижня. Восени також садять зимовий та ярий часник. Сіяти можна, доки ґрунт уранці розмерзається. Інколи це буває, навіть коли вночі до -10°С.

— Узимку насіння загартовується, сходи з нього легко переносять весняні заморозки. У рослини розвивається потужна коренева система. Вона краще вбирає вологу й легше переносить посуху. Менше ушкоджується хворобами і шкідниками.

Валентина Феоктістова, 56 років, із Гайсина на Вінниччині осінньої сівби не признає.

— Овочі, отримані від підзимового посіву, погано зберігаються. Їх можна їсти тільки літом. Я все сію ранньою весною, то врожай всього на тиждень пізніше, ніж в "осінників".

Пізня осінь сприятлива для садіння фруктових дерев і кущів.

Для їх утеплення найкраще використовувати листя липи. Воно гниє найшвидше. Не варто стелити під саджанці листя фруктових дерев — на ньому можуть бути збудники хвороб і личинки шкідників.

— Згортаю всі листки й стебла відцвілих квітів, перекопую й заново засаджую свій квітник,— розповідає Валентина Плаксійчук, 47 років, із райцентру Тетіїв на Київщині. — У листопаді час садити всі цибулькові квіти. Я розсаджую тюльпани, нарциси. З однорічних сію восени віолу, волошку, календулу, маки. Навесні маю саму ранню клумбу.

Її чоловік Петро в листопаді підсіває в дворі зелені газони.

— За літо трава витоптується. То гості на шашлики зберуться, то онуки бігають. Або собака, кіт видеруть. Найкраще підсівати після дощу. Тоді земля волога. Якщо сухо, більше сипати насіння. Сніг навесні розтане і зволожить його.

Дротянку палять із бур'янами

Валентина Феоктістова із Гайсина на Вінниччині, восени спалює на городі сухий бур'ян. Не радить складати його в ями для перегною, бо зберігає схожість до 30 років.

— Краще палити, бо під листям і стеблами збирається совка, борозняки, дротянка, медведка. Це личинки, які весною попідкушують коріння, повиїдають перше листя на сходах.

 

Зараз ви читаєте новину «Цибулю садять під сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути