понеділок, 18 лютого 2019 05:00

Клівія у лютому зацвітає парасолькою

Автор: www.zakupator.com
  Клівія виростає до 40–60 сантиметрів. На верхівці квітконоса розпускається до 30 бутонів. Квіти бувають червоні, рожеві або помаранчеві
Клівія виростає до 40–60 сантиметрів. На верхівці квітконоса розпускається до 30 бутонів. Квіти бувають червоні, рожеві або помаранчеві

— Клівія — не просто кімнатна квітка, а цілий букет. Зацвітає пишним червоним, рожевим або помаранчевим цвітом. У мене є всі три, — розповідає Марія Савагірова, 43 роки, із селища Шацьк Волинської області. — Дуже її ціную за зимовий цвіт. Припадає якраз на лютий-березень.

Рослина виростає до 40–60 см. Основного стебла не має, замість того — кущик довгого темно-зеленого листя. На верхівці квітконоса розпускається до 30 бутонів, зібраних у суцвіття в формі парасолі. Квітки мають вигляд дзвіночків з шістьма пелюстками. Розпускаються по черзі протягом трьох тижнів.

— Особливість клівії в тому, що догляд за нею залежить від пори року та інтенсивності росту рослини. Наприклад, під час цвітіння треба більше світла, поливу і підживлення. При цвітінні рослина дуже делікатна, тому горщик із квіткою ховаю від протягів. Коли рослина не цвіте, а відпочиває, то обходиться й без сонця. Тоді ставлю її у півтінь.

Поливає раз на тиждень, а в період відпочинку — двічі на місяць. Щойно з'являться бутони, кількість води для поливу збільшує вдвічі. Навесні ставить у приміщення з температурою +20°C, а восени переносить у приміщення, де температура сягає +14°C. Клівія спокійно переносить сухе повітря і не потребує обприскувань з пульверизатора. З добрив підійдуть комплексні для квітучих кімнатних рослин. Вносить їх раз на два тижні. З органічних бере препарати на основі біо­гумусу "Ідеал" або "Годувальник". Розводить їх 1 ст. л. у 2 л води. Мінеральні добрива — у теплій воді в співвідношенні 2 г добрива на 1 л. Радить "Амофос" або "Кеміру".

Рослина може цвісти двічі. Для цього ставить її у темне місце і перестає підживлювати. Поливає раз на місяць. Листя почне жовкнути. Так реагує на зміни. За місяць з'являється стрілка. Тоді переносить горщик на світло.

Восени рослина входить у період спокою, тому підгодівлі припиняє. Відновлює їх, коли квітка випустить нову стрілку.

— Клівія не любить, коли її турбують. Пере­саджувати рослину слід раз на три роки, коли коріння вилазитиме з горщика. Одразу після цвітіння.

Клівія має ніжну кореневу систему. Тому її переміщують перевалкою.

— Горщик вибираю на три–чотири сантимет­ри ширший за попередній. Корінню має бути трохи тісно. Це допомагає збільшити термін цвітіння. Інакше не викине квітконоса, доки не наростить коріння.

Горщик бере з дренажними отворами. Забезпечують доступ повітря і відтік зайвої вологи. На дно кладе дренаж. Змішує в рівних частинах пісок, землю і торф. З готових підійде ґрунт для орхідей. Для дезінфекції прогріває ґрунт протягом 10 хв. у духовці або 2 хв. у мікрохвильовій печі на повній потужності. Додає 30 г фосфорних добрив.

Клівію можна розмножувати насінням або вегетативно. Менше мороки з другим способом, бо рослина регулярно дає діток. Під час пересадки витягує рослину з горщика і відокремлює бічні відростки. Для нормального розвитку вони повинні мати не менше чотирьох листків. Садить у землю і чекає три роки до першого цвіту.

Зараз ви читаєте новину «Клівія у лютому зацвітає парасолькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути