понеділок, 03 серпня 2020 07:46

Крапельний полив роблять із поліетиленових труб

Автор: glav-dacha.ru
  Крапельний полив доставляє воду дрібним потоком  одразу до кореня. Так не спресовується ґрунт і не руйнуються пори
Крапельний полив доставляє воду дрібним потоком одразу до кореня. Так не спресовується ґрунт і не руйнуються пори

— Город більше скидається на пустелю, ніж на чорнозем. Спека й вітри його так осушили, аж пилюка летить. Аби хоч щось виросло, задумалася про "крапельку". Ця система поливу підмочує кожен корінець, а не всю площу, — розповідає Надія Гринюк, 58 років, із селища Широке Дніпропетровської області.

— Раніше пів подвір'я носила води, щоб прогрілася до вечора. Доки криниця не обміліла. Зараз прийшлося вибирати — напоїти худобу чи полити помідори.

Для городини крапельний полив є найоптимальнішим. Нагадує дрібний дощ, який поставляє вологу одразу до кореня. Щоб не витрачатися на цю систему, її зробила сама. Взяла поліетиленові труби діаметром 8–12 міліметрів і проколола дірки циганською голкою по міліметру через кожні 30 сантиметрів. Поклала трубки дірками вниз. Один кінець закрила пробкою, а до другого приєднала шланг від бочки, піднятої на висоту 1–2 метри. У неї наливає воду або розчини добрив.

— Крапельний полив підходить для всіх рослин, а то деякі не терплять, коли їм ллють воду зверху. Помідори поливати потрібно під корінь, інакше рослину вразить фітофтора. Роблю це тільки вранці. Ввечері крізь розпечений за день ґрунт до корінців вода доходить окропом.

Потреба у воді в різні періоди життя рослин неоднакова. Кавун, диня, гарбуз, кукурудза, кормовий буряк і квасоля легко переносять посуху. Можуть тягнути воду з глибини. Їх треба поливати рідко, але щедро. Найбільші любителі вологи — огірки, капуста, редис, салат, перець і баклажан.

Крім крапельного поливу, посипає міжряддя скошеною травою, щоб земля менше пересихала. Якщо просто зверху полити, то спресовується. Витискається кисень і руйнуються пори ґрунту.

— Часто люди лінуються поливати овочі під корінь й обприскують одразу шлангом із криниці. Вода під тиском проникає у ґрунт і вимиває з нього мінеральні добрива. Коріння залишається сухим, — говорить херсонець 61-річний Володимир Сидоренко з інституту прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Леоніда Погорілого.

Науковець вдома пробує іншу методику. Прорив поряд з рослинами борозну і заливає її водою раз на два-три дні. Так земля не забивається, на відміну від поливу зверху. І міжряддя чисте, бо бур'яни не ростуть. Волога проходить до коренів городини, а не по всій ділянці.

— Такий полив не підходить для ділянок із нахилом. Інакше вода швидко збігатиме, не встигаючи промочити ґрунт, — каже Володимир Сидоренко.

Радить зробити шилом чотири проколи на дні 5-літрового бутля. Вкопати його на третину в землю між чотирма кущами помідорів. Наповнити водою, яка поступово через проколи просочуватиметься до коренів.

Зараз ви читаєте новину «Крапельний полив роблять із поліетиленових труб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути