— Якщо у вас на ділянці псуються кабачки, пригадайте, що росло тут до них, — каже агроном за фахом Світлана Музика, 62 роки, з Києва. — Коли це були ті ж самі кабачки або їхні родичі — кавуни чи дині, треба наступного року змінити ділянку. Ґрунт повинен відпочити не менше трьох-чотирьох років.
Рослина часто гниє через надмір вологи.
— Слід поливати менше. Якщо йдуть проливні дощі, врятувати урожай проблематично. Просто видаляйте підгнилі плоди. Проблема виникає і на багатих органікою ґрунтах. Кущі формують багато листя, і сонячні промені не проникають усередину. Їх слід прорідити, — роз'яснює агроном.
Ще одна причина псування кабачків — грибкові хвороби. Особливо згубні борошниста роса і біла гниль. Проявляють себе білим нальотом на листі. Рятує від борошнистої роси обробка кущів топазом або фундазолом. Збирати врожай можна через 20–30 днів після обприскування.
Кабачки погано реагують на нестачу бору. Підгнилі зав'язі слід обприскати розчином борної кислоти — 2 г на 10 л води.
— Борна кислота погано розчиняється. Спочатку її треба розвести в склянці теплої води. Потім довести до потрібного об'єму.
Радить правильно поливати кабачки.
— Вода має потрапляти тільки на ґрунт. Не лийте на листя. Якщо через густоту куща ґрунт довго залишається вологим, підкладіть шматки фанери або старе скло. Але слід пам'ятати — фанера і скло приваблюють слимаків. Тому час від часу піднімайте настил і проганяйте непрошених гостей.
Коментарі