— Сусідка зробила бізнес на малині, — розповідає 60-річна Ганна Іванців із села Клубівка Ізяславського району Хмельницької області. — У мене з малиною не вийшло. Дочка порадила посадити лохину. Ці ягоди дорожче продаються і дуже корисні.
Лохина — невеликий чагарник заввишки до 1 м із сірими гладкими вигнутими гілками. Ягоди можна їсти сирими й переробленими.
— Спочатку робила з лохини варення. Онуки полюбили цю ягоду. Щороку садила все більше, щоб можна було продавати і вдома їсти. Ще спробувала робити з неї вино. Має цікавий смак. Іноді лохину називають п'яника чи гонобобель. Бо вона ніби п'янить і жене біль у голову. Але насправді такий ефект мають інші трави, що ростуть поряд із нею.
Листя лохини виростає завдовжки до 3 см. Квіти дрібні, п'ятизубчасті, білі чи рожеві. Плоди — сині з сизим нальотом, соковиті їстівні ягоди до 1,2 см.
Дозволені при цукровому діабеті. Оскільки нормалізують рівень цукру в крові, позитивно впливають на імунітет і перешкоджають процесам старіння.
Замовити лохину й отримати консультацію щодо посадки можна на сайті titovchp.uaprom.net або за телефонами 0(99) 604 33 22,
0(63) 461 88 32, 0(67) 629 94 55.
Коментарі