Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 00:05

Гроно винограду Ася виростає завдовжки півметра

Автор: фото надане Русланом Панченком
  Садівник Руслан Панченко торік потрапив у Національний реєстр рекордів за вирощування найбільшого грона. Заважило 6 кілограмів 700 грамів
Садівник Руслан Панченко торік потрапив у Національний реєстр рекордів за вирощування найбільшого грона. Заважило 6 кілограмів 700 грамів

— Як тільки пригріло весняне сонце, обрізую сухі пагони винограду. Якщо пропустити цей момент, почнеться сокорух і лоза "плакатиме". З гілок потече сік, — розповідає Олексій Кравченко, 45 років, із села Бобрівник Зіньківського району Полтавської області. Має розсадник на 200 сортів.

Щітками зішкрібає суху кору, щоб захистити рослину від хвороб. Проріджує пагони. Залишає на дорослому кущі тільки шість. Тоді виростуть великі грона.

— Часто чую від людей, що виноград попідрізали й залишили. Так не можна. Найбільша помилка садівників — після обрізки лозу не підв'язують. Виноград — ліана. У природі росте до сонця, вилазить до верхівки дерев. Там почувається вільно. Без підв'язування верхні два-три вічка дуже сильно поростуть, а нижні взагалі не прокинуться.

Прив'язує горизонтально до натягнутого дроту.

— Виноград, укутаний на зиму, не спішу рано розкривати. Від цього втрачають багато кущів. Хочуть, щоб рослина дихала, а це їй шкодить, — уточнює садівник.

Коли лоза просохла, обприскує мідним купоросом від хвороб. Розводить його 500 г на 10 л води. Препарат на тиждень затримує розпускання бруньок.

— Виноград Ася дає грона завдовжки півметра. Догляд за ним простий, а врожай — великий. Скільки б на лозі не було грон, усі виростуть по 800–1000 грамів, — каже 22-річний Руслан Панченко із смт Костянтинівка Арбузинського району Миколаївської області. Торік він потрапив у Національний ­реєстр рекордів, здобувши перемогу в конкурсі "Диво-виноград" за вирощування найбільшого грона. Важило 6,7 кг.

— Це поки що не сорт, а саме гібридна форма.

Вона дає вишнево-фіолетові виноградини каплеподібної форми. Кожна важить до 20 г. Гроно виростає довге, тому підв'язує його на висоті понад 60 см. М'якоть солодка з легкою кислинкою, має кісточки. Дозріває за 135 днів у другій половині серпня.

— Кожен може виростити цей виноград. Коли садите, в землю додавайте мінеральні добрива, суперфосфат, згниле листя, траву, гній.

Зараз ви читаєте новину «Гроно винограду Ася виростає завдовжки півметра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути