понеділок, 05 березня 2018 07:41

Фіолетова алича дає 30 кілограмів ягід

Автор: www.semiramisgardens.ru
  Алича Вілора  дає врожай у середині серпня. Плоди мають фіолетово-бордовий колір, на смак кисло-солодкі. Зовні сорт нагадує сливу, а за смаком — аличу
Алича Вілора  дає врожай у середині серпня. Плоди мають фіолетово-бордовий колір, на смак кисло-солодкі. Зовні сорт нагадує сливу, а за смаком — аличу

— У моєму саду ростуть дерева по кілька сортів одного виду. Лише алича стояла одна. Посадив біля неї ще фіолетову "напарницю", — каже Максим Іванчук, 54 роки, із селища Кегичівка Харківської області. — Зовні сорт Вілора нагадує сливу, а за смаком — аличу.

Алича Вілора є пізнім сортом, що дає врожай у середині серпня. Плоди мають фіолетово-бордовий колір, на смак кисло-солодкі. З одного дерева буде 30 кг урожаю. Цей вид аличі отримав від схрещування сорту Рясна й Піонерка.

Садить сливу напровесні, коли ще не розпустилися бруньки. Викопує яму завглибшки 50 см, завширшки 60 см. У ямі робить горбик із суміші ґрунту та добрив.

— Під яблуню та грушу можна вносити 20–25 кілограмів гною, 1,5 кілограма суперфосфату, кілограм попелу із груби. Під вишню і аличу беру наполовину менше.

Гній змішує з усім ґрунтом, призначеним для посадкової ями. Землю з добривами додає лише в нижній шар ями. А загалом у ній ґрунт має бути з верхніх шарів. Бо нижній — малородючий. Його розкидає навколо.

— Засипаючи яму землею, час від часу струшую саджанець. Так не буде пустот.

— Ставить у ґрунт палицю, до неї прив'язує саджанець, щоб не покривився від вітру. Поливає трьома відрами води.

— Щоб рослина швидше вкорінилася, треба добре промочити коріння. Не лише зверху, а до глибини залягання кінців коренів саджанця. Тому перший місяць поливаю його двічі на тиждень по відру на дерево.

Мульчує землю перегноєм або торфом. Шар має бути майже 10 см.

— Нещодавно вичитав, що біля неї треба садити сорти — Пурпурову чи Піонерку. Тоді врожай буде кращий. До цього поряд із нею вже росла алича, але я не пам'ятаю, якого сорту, й вона слабо запиляла Вілору. Коли купив сорт Піонерка, врожай зріс удвічі. І ягоди стали наливні.

Добрива вносить на третій рік після посадки. Навесні вкидає мінеральні, восени — калій і фосфор. Азотні добрива додає навесні та після цвітіння.

— При нестачі азоту листя світлішає. Тому окроплюю його сечовиною. Якщо згорнулося чи по краю побуріло, у ґрунт підсипаю гранули калію й магнію.

Сорт стійкий до хвороб, тому дерево нічим не обробляє.

— Найбільша загроза врожаю аличі — сильні вітри чи холодний дощ під час цвітіння.

Щоб більше комах-запилювачів налетіли до дерева, його цвіт обприскує розчином меду. Склянку додає в 5 л води.

Зараз ви читаєте новину «Фіолетова алича дає 30 кілограмів ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути