
— Ожину почала вирощувати, коли внук народився. Доки йому стало можна їсти ягоди, кущ якраз добре почав родити. За п'ять років розрослася на півсадка. Другу половину заплела малина, — каже Світлана Плакса, 41 рік, із міста Біла Церква Київської області.
— Вибрала сорт Агавам, бо він без колючок і з великими ягодами. Десь як пів вказівного пальця. Кущ дає 7–8 кілограмів.
Ожина цвіте в середині червня, а дозріває наприкінці липня — в серпні.
— Ожина родить на наступний рік після висаджування. Спочатку наростає кущ, а потім закладаються родючі пагони. Як і малина, росте багато років на одному місці. Щоб краще родила, щороку прищипую кінчики верхніх пагонів. Від цього розростаються бокові гілки, на яких згодом будуть ягоди.
Копає яму 40×40 см. На дно насипає перегною, по 30 г суперфосфату та попелу.
— Головне — вибрати світлу ділянку, бо кущ ростиме вверх без ягід.
Перемішує, досипає землі на третину ями. Ставить саджанець, засипає ґрунтом і ногами утрамбовує.
— Якщо не притоптувати, земля поступово осяде і кущ опиниться в ямці.
Обрізує, щоб над землею виглядало 20 см. Землю мульчує.
— Мульчувати можна листям із дерев, сіном чи соломою. Ожина — лісова рослина, тому найкраще присипати хвоєю.
Корисно підживлювати в червні органічними добривами.
— Краще натуральними, не магазинними.
Розводить у співвідношенні одна частина коров'яку до п'яти частин води або частина курячого посліду на 10 води. Ллє під кущ і мульчує ще раз, щоб корисні речовини не випаровувалися.
Коментарі