Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 16:35

Для оренди реманенту записуються в чергу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Чеснок зі столичної фірми ”Сава” встановлює картоплекопач на мотоблок ”Нева”. Такою насадкою вибирають також буряк
Сергій Чеснок зі столичної фірми ”Сава” встановлює картоплекопач на мотоблок ”Нева”. Такою насадкою вибирають також буряк

У вінницькому магазині "Будматеріали" в мікрорайоні Тяжилів дають напрокат сільськогосподарський реманент. Найохочіше беруть картоплесаджалки, сівалки для буряків і моркви. Година користування коштує 85 грн. Садові ножиці й лопата найдешевші — 10 грн/год.

— Торік брав в оренду насос. Кропив дерева й картоплю від жуків, — розповідає 56-річний Володимир Жабченко із села Щітки Вінницького району. — Взяв на раз і віддав. Не морочу голови, що шланг потік чи бачок лопнув.

Орендарі підписують договір. На заставу залишають паспорт і гроші — 20% від вартості знаряддя.

— Людина вказує, скільки потрібно часу, щоб добратися додому, — пояснює продавець магазину Ігор Корнійчук, 32 роки. — Орендну плату беремо за час експлуатації інструменту.

Володимир Жабченко взяв у тимчасове користування  мотокосу. Хоче зробити грядки і розпушити землю. Заплатив  150 грн, працював годину, обробив 18 сотих землі.

— Коса поріже корінці бур"яну на дрібні шматочки, — пояснює чоловік. — Боронування трактором обійшлося б на 30 гривень дорожче. Та й після трактора залишається колія, яку слід розкопувати лопатою. Порахував, що впораюсь за годину.

На популярний реманент записуються в чергу.

Коса поріже корінці бур"яну на дрібні шматочки

— Торік брала напрокат сівалку для моркви і буряків, — зізнається 38-річна Інна Кропивницька із села Вороновиця, що під Вінницею. —  Потім не довелося їх проривати. Рядки були рівні. Цього року  теж записалася на неї, попаду через три тижні.

Такі інструменти коштують понад 1000 грн.

У столичних магазинах до мотоблоків та мотокультиваторів можна купити додаткові насадки — плуг, змінні металеві колеса, підгортальник, полільник, картоплекопач, косарку або причеп. До базового комплекту  входить тільки фреза для рихлення землі й транспортні колеса.

— Додаткове обладнання можна навішувати на мотоблоки вагою понад 40 кілограмів, — каже Віктор Ридун зі столичного технічного центру "Садово-городня техніка". — Легкий трактор  не потягне плуга. Він лише розрихлює ґрунт невеликими фрезами.

Більшість фірм навісне обладнання роблять під свою техніку. Його кріплення сконструйоване так, що на інший мотоблок не поставиш. Але в російських моделях "Салют", "Нева" й українських "Дніпро" більшість навісного обладнання однакове.

— Найчастіше до мотоблоків докуповують плуг, підгортальник, картоплекопач і косарку, — каже 42-річний Сергій Щербина зі столичної фірми "Сава", яка продає російські мотоблоки "Нева".

До м"яких коліс мотоблока варто докупити металеві. Вони не залишають глибокої колії в міжрядді.

— Щоб орати і підгортати мотоблоком, потрібно купити два види коліс, — каже Сергій Щербина. — Широкі металеві колеса використовують при оранці і викопуванні картоплі. Коли підгортають, ставлять вузькі колеса із зрізаними краями. Тоді не пошкодиш бульби.

До мотоблоків продають також два види косарок. Сегментні — складають зрізану траву збоку від мотоблока.  Роторні — під культиватором, а зрізають її колом. Продавці радять купувати останню, мовляв, вона витриваліша. Якщо така натрапить на корч, зубці не зламаються.


Скільки коштує додаткове навісне обладнання


  Під мотоблоки
яких виробників 
Ціна, грн  Продавець 
 Підгортальник із фіксованою
шириною захвату
 "Євро-2"  90  "Садово-городня техніка"
 Плуг нерегульований  "Нева", "Салют", "Дніпро"  219  "Сава"
 Плуг  "Соло 503", "Соло 509"  190  "Садово-городня техніка"
 Картоплекопач  "Нева", "Салют", "Дніпро"  270  "Сава"
 Підгортальник із
регульованою шириною захвату
 "Італьяно-1", "Італьяно-2",
"Соло-503", "Соло-509"
 273  "Садово-городня техніка"
 Підгортальник  "Гарт 550С"  289  "Епіцентр К"
 Колеса широкі  "Салют"  294  "Садово-городня техніка"
 Картоплекопач  "Тарпан"  353  "Садово-городня техніка"
 Дискові підгортальники
 для картоплі
 "Гепард", "Нева",
 "Салют", "Дніпро"
 1650  "Садово-городня техніка"
 Причеп на 500 кг  "Нева"  2730  "Сава"
 Роторна косарка  "Нева", "Салют"  2760  "Сава"
 Сегментна косарка
 "Салют", "Гепард-3",
 "Гепард-4", "Нева"
 2998  "Епіцентр К"
Зараз ви читаєте новину «Для оренди реманенту записуються в чергу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути