Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 05:11

Білий метелик з'їдає все листя з городини та дерев

Автор: www.karantin.te.ua
  Гусінь білого американського метелика непримітна через коричневий колір, який зливається з корою. Шість-вісім їхніх гнізд на плодовому дереві здатні його знищити
Гусінь білого американського метелика непримітна через коричневий колір, який зливається з корою. Шість-вісім їхніх гнізд на плодовому дереві здатні його знищити

— Погода цього року така, що, мабуть, залишимося без урожаю. Город спочатку засушило спекою, а потім залило дощами. Від цього завівся білий американський метелик, — говорить Марина Фролова, 55 років, із міста Волочиськ Хмельницької області. — За таких умов він швидко розмножується.

Американський білий метелик має білі крила й чорну голову. Самиці крупніші за самців. У червні кожна відкладає по 300–1000 яєць. Гусінь із них розповзається на відстань 20 м. З овочами та фруктами потрапляють в інші області й там заражають нові території. У серпні з'являється наступне покоління метеликів.

— Ці комахи літають уночі, тому мають мало природних ворогів. Крім того, метелики переміщуються швидко і на великі відстані. Людина може й не знати, що її овочі та фрукти заражені. Перша ознака шкідника — павутиння на деревах. Як тільки його бачу, одразу починаю обробляти пестицидами. Якщо запізнитися, з'явиться гусінь, яка живе більш як місяць.

Шкідник ховається в тріщинах під корою дерев, у сухому листі, рослинних рештках, шпаринах будівель, парканів. Гусінь повністю об'їдає листя на деревах. Шість-вісім їхніх гнізд на плодовому дереві здатні його знищити.

— Гусінь білого американського метелика непримітна через коричневий колір, який зливається з корою. Тіло з чорними цятками має вздовж багато волосинок. Коли гусінь збирається колоніями, здається, що гілки стали пухнастими, ніби з вовни.

Метелик пошкоджує понад 300 видів рослин. Найбільше полюбляє вишню, грушу, виноград, волоський горіх, сливу та яблуню.

— На шовковицю взагалі летить, як бджоли на мед. Із цим стикнувся мій кум. Минулого року в нього пропали шість дерев шовковиці. Два врятував, спилявши половину гілок із шкідниками. Тепер чекатиме роки, коли виростуть нові дерева.

Оглядає город та садок на наявність гнізд американського метелика. Зрізує їх і спалює разом із гусінню. Пошкоджені й прилеглі здорові рослини в радіусі до 50 м обприскує інсектицидами Актара, Дурбасан чи Золлон.

Зараз ви читаєте новину «Білий метелик з'їдає все листя з городини та дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути