— Восени посадите цей дворічний саджанець, весною він зацвіте. Квітки обривайте, тоді на наступний рік дасть перший урожай. Зберете до 5 кілограмів персиків,— каже покупцеві Сергій Сончик, 35 років, із селища Олишівка на Чернігівщині.
Продає саджанці фруктових дерев на виставці садівництва у Києві. Їх привіз із власного господарства.
— Зараз усі намагаються садити карликові дерева-універсали. Вони невисокі, тому легко обробляти, знімати плоди. Такі не затіняють сусідніх дерев. Покупці питають, аби були ще й морозостійкі.
Тим, хто прийшов по персик, радить купувати американський сорт Герміона. Дворічний саджанець коштує 170 грн.
— У нас цієї зими термометр мінус 42 показував. Деякі персики вимерзли, інші розвинулись, але не цвіли. А цей ще й уродив. Не так рясно, як завжди, але плоди були.
Плоди цього сорту завбільшки як велике яблуко, важать по 200-250 г. Рослина родить рясно. Аби крихкі гілки не зламались, їх щовесни вкорочують.
— Персик — це єдине дерево, яке обрізають під час цвітіння. Тоді добре видно, де відтинати. Із трьох-чотирьох основних гілляк формують крону, схожу на чашу. Все, що з них росте всередину, вирізають. Зовнішні пагони вкорочують так, щоб на них залишалися п'ять-шість бруньок. Не жалійте дерева, на підрізаному плоди будуть більші.
Персик Герміона майже не хворіє. На ньому не скручується листя.
— Інші сорти треба обробляти три-чотири рази, а цей достатньо двічі. Весною — препаратом із міддю від грибків. Робіть це на голій деревині, до початку руху соку. Восени використовуйте залізовмісні препарати. Вони діють як антисептики.
821
кілограм має найважчий у світі гарбуз, якого виростив американець 32-річний Кріс Стівенс. Він підживлював рослину гноєм та водоростями.
Коментарі
4