Восени традиційно висаджують різні культури на зиму. Таких є багато. Це й цибуля, і часник, і зелень з коренеплодами.
Поради про те, як краще висаджувати на зиму певні культури, зібрала Gazeta.ua.
Місце для зимових грядок вибирають сонячне, без схилів. Грунт готують заздалегідь ‒ вносять добрива, перекопують. А перед заморозками роблять борозенки. Оскільки взимку частина насіння втрачається, потрібно його використати приблизно на чверть більше, ніж зазвичай. У землю вносять сухе насіння. Поливати грядки не рекомендують.
Деякі городники практикують ще й зимовий посів. Сіють навіть у січні й лютому. Цей метод себе виправдовує там, де нестійкі осінні температури можуть спровокувати раннє проростання насіння. Але в такому випадку необхідно присипати промерзлі борозенки землею.
Для утеплення зимові грядки потрібно замульчувати. Взимку слід накидати на пасма снігу. А навесні їх накривають плівкою, натягнутою на дуги. Це дозволить землі раніше прогрітися, прискорить проростання посіяних культур, захистить сходи в разі поворотних заморозків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не вапном єдиним ‒ чим восени білять дерева
А тепер про те, як на зиму сіють конкретні культури.
Кріп
Висівають його тоді, коли настає стале похолодання, бо насіння кропу сходить за +3 °С. Вдень оптимальною може бути температура 0...+2°С, вночі -2...3°С. Глибина загортання насіння 2,5–3 см. Відстань між рядами 20 см. Можна застосувати і віялове сіяння по поверхні. Для цього насіння перемішують з піском. Зверху обов'язково грядку потрібно замульчувати. Якщо кріп посіяти на зиму, на стіл його можна буде подавати в середині травня.
Петрушка
Петрушка сходить при +2°С. Але вона легко переносить температуру до -9°С. Глибина посіву має становити 1–1,5 см, відстань між рядами 20–25 см.
Кінза
Кінзу зазвичай висівають пізньої осені. Її сходи не бояться зворотних весняних заморозків і вільно переживають похолодання до -8...-10°С. Глибина посіву 1-1,5 см. Відстань між рядами 25-30 см.
Салат
Насіння салату також добре переносить низькі температури. Висівають його при стійкому похолоданні, коли показники термометра опускаються до позначки -2...+2 °С. Глибина загортання насіння 2 см. Відстань між рядками 30–40 см.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб дерева взимку не хворіли ‒ як і чим обприскувати сад восени
Шпинат
Сіяти його можна у листопаді або грудні ‒ залежно від кліматичної зони. Висівають також у разі настання стійких заморозків. Тоді насіння проклюнеться вже навесні й дасть ранній урожай. Глибина загортання насіння 3-4 см. Відстань між рослинами 7–10 см, між рядами ‒ 15–20 см.
Морква
Моркву також можна сіяти на зиму. Але грядку необхідно готувати заздалегідь. Строки сівби настають при показниках термометра близько +2...+4 °С. Глибина загортання насіння 3–4 см, відстань між рядами 15–20 см. Але городники нагадують, що посіяна восени морква зберігається гірше, ніж при весняній посадці.
Буряки
Буряки сіють, коли настає стійка температура в межах - 2...- 4°С. Глибина загортання насіння 3–4 см. Відстань між рослинами 5–10 см. Між рядами ‒ 20–30 см. Перші коренеплоди збирають уже в кінці травня ‒ на початку червня. Але, як і морква, такі буряки зберігається гірше, ніж під час весняного висаджування.
Селера
На зиму найчастіше висівають листові сорти селери. Підходить будь-який з них. Але і серед кореневих є сорти, придатні для посіву з осені. Глибина загортання насіння 1,5–2 см.
Цибуля-порей
Із сівбою цибулі-порей поспішати не слід. Вона боїться морозів, тому висівають не раніше, ніж коли термометр почне показувати нижче 0°С. Застосовують зимовий метод, в основному, на півдні. Загортання насіння на глибині 1,5 см. Відстань між рослинами 8–12 см. Між рядами ‒ 30–35 см.
Часник
Висаджувати часник можна за два тижні до стійкого похолодання. Зубчики закладають на глибину 3–5 см. Відстань між зубчиками 10–15 см. Відстань між рядами – 20–25 см.
Редис
Насіння редиски добре проростають і при досить низьких температурах. Тому висівають його традиційно наприкінці листопада.
Щавель
Посіяний з осені щавель раніше сходить і раніше віддає зелень. Підходять до посіву майже всі його сорти. Глибина закладання 1–1,5 см. Відстань між рядами – 15–20 см.
Картопля
Картоплю також висаджують на зиму. На глибині 10–15 см бульби добре переносять зниження температури навіть до ‒10°С. При такому методі бульби відбирають масою 100-150 г. Висаджують їх без яровизації. Починають садити з першими нічними заморозками, коли вдень земля ще розмерзається. Висаджують картоплю таким чином, щоб навесні над рядками можна було встановити дуги. Ширина грядок ‒ 70 см, відстань між грядками ‒ 80 см, між рядками в грядці ‒ 45 см, між бульбами 25–30 см. Глибина загортання бульб ‒ 15–20 см. Висаджувати краще в шаховому порядку.
Капуста
Капусту на зиму висаджують рідко. Переважно ‒ в регіонах з відносно теплим кліматом. Але і для півдня в такому методі є ризик, адже сходи капусти з'являються доволі швидко й можуть померзнути. Однак, рекомендовані сорти для підзимової посадки існують. Глибина загортання насіння капусти 1,5-3 см. Норма висіву на квадратний метр - 0,1-0,2 г.
Але це далеко не всі культури, які можна сіяти на зиму. Висівають також спаржу, руколу, брукву, огіркову траву, мангольд, ревінь, хрін, фенхель, пастернак, цибулю-батун і ріпу.
Для того, щоб сад родив рясно, а яблуні не хворіли, на зиму старі й непотрібні гілки видаляють. Правильне формування дасть результати. Наступного року врожай буде більшим. Обрізання сушняку й зайвих пагонів також оздоровить яблуню. Gazeta.ua зібрала основні рекомендації – як правильно обрізати яблуню на зиму.
Як і всі плодові рослини, смородину потрібно готувати до зими. Це містить комплекс неважких, але необхідних заходів. Рослина потребує охолоджувального й санітарного обрізання. Якщо цього не робити, кущ стане занадто густим, а плодів на ньому буде менше. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно підготувати смородину до холодів.




















Коментарі