Ексклюзиви
понеділок, 20 лютого 2023 16:20

Що сіяти в лютому на розсаду ‒ корисні поради

Що сіяти в лютому на розсаду ‒ корисні поради
На розсаду в лютому можна сіяти багато різних культур. Фото: propozitsiya.com

Уже з середини зими городники вибирають, яку сіяти розсаду. А, наприклад, у південних регіонах, якщо є добре обладнана теплиця, у першій декаді лютого можна сміливо сіяти баклажани.

Про те, що висівають в лютому на розсаду, дізнавалась Gazeta.ua.

У лютому можна висівати теплолюбну розсаду з довгим терміном вегетації. Сіють також багаторічні рослини з тривалим терміном формування бульб та культури, що довго сходять. Можна сіяти овочі з тривалим вегетативним терміном.

Розсаду в лютому потрібно висівати в попередньо підготовлений ґрунт. Його потрібно заздалегідь занести до опалювального приміщення для прогріву. Насіння варто обробити протигрибковим розчином.

У лютому сіють пізньостиглі й повільно зростаючі культури з довготривалим терміном вегетації. Тому слід вивчити характеристики кожної культури.

Зокрема, за словами спеціалістів, на розсаду можна сіяти солодкий перець. Він сходить дуже довго. Для нього потрібна температура від +25℃ до +30˚С. Рослини будуть готові до висаджування у відкритий ґрунт не раніше, ніж за 60-80 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вирощувати розсаду на підвіконні ‒ корисні поради

Можна також сіяти баклажани. Ця культура гарно росте при температурі від +25 до +30˚С. Насіння сходить на 7-14 день, а у відкритому ґрунті ‒ на 10 днів довше.

Висівати на розсаді можна й селеру. Але варто пам'ятати, що висаджувати в ґрунт її краще аж наприкінці травня. Розсада сходить на 70-80 день, тому оптимально буде посіяти її до третьої декади лютого.

Розсаду цибулі-порей краще вирощувати до перших чисел березня. Тоді вона здатна пережити повторні заморозки. На 60 день її переносять в ґрунт.

Можна висівати в останній декаді лютого й елітні сорти картоплі. Насіння попередньо пророщують, а через 25 днів пересаджують. Для розсади температура повітря має бути до +24ºC, а приміщення добре освітленим.

У 20-х числах лютого також можна висівати томати різних сортів. Важливо стежити в майбутньому, щоб після висаджування не було великої різниці між денною та нічною температурою.

Рослини, посіяні в лютому, потребують особливого догляду. Так, потрібно стежити, щоб вони не витягувались. Це зазвичай буває, коли неякісне освітлення. Кожна рослина має свої вимоги до світла. Наприклад, томатам потрібно до 17 годин підсвічування в день. А для солодкого перцю й баклажанів достатньо буде 13 годин.

Варто також пам'ятати, що більшість овочів не ростуть, якщо температура повітря нижча +15℃, а багато теплолюбних рослин просто гине.

Молоко ‒ такий напій, що є майже в кожному холодильнику. Водночас, використовувати його можна не тільки за прямим призначенням. Як не дивно, із молока виходить чудове добриво для вирощування розсади, пише Gazeta.ua.

Мікрозелень, тобто злакові, трави й овочі, які збирають одразу після пророщування, легко вирощувати вдома. Уже за один-три тижні можна збирати врожай на підвіконні й додавати в салати, супи й смузі.

Зараз ви читаєте новину «Що сіяти в лютому на розсаду ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути