неділя, 05 травня 2024 01:00

Що посадити біля огірків, щоб урожай збільшився вчетверо: корисні поради

Що посадити біля огірків, щоб урожай збільшився вчетверо: корисні поради
Біля огірків можна садити не всі культури. Фото: agrarii-razom.com.ua

Якість урожаю огірків значною мірою залежить від того, які культури ростуть поряд.

Важливо пам'ятати, що деякі рослини можуть буквально "вбити" огірки, пише Gazeta.ua.

Наприклад, помідори краще не садити поруч із огірками. Цим культурам потрібні різні умови для росту. Якщо помідори вимагають регулярного провітрювання, то огірки не переносять протягів. Крім того, томати потрібно постійно підживлювати, а огірки можуть обійтися без цього.

Сумнівним також вважають сусідство огірків із перцем. Цим культурам потрібен однаковий клімат, вони не конкурують за поживні речовини, але умови їх вирощування різні. Якщо ж немає можливості розділити огірки і перці, то потрібно стежити, щоб огіркові батоги не заважали розвитку перцю.

Щодо сусідства огірків із часником, то думки садівників розходяться. Одні вважають, що користі від цього не буде, а інші кажуть, що часник здатний уберегти огірки від багатьох захворювань і паразитів. Однак, якщо садите часник поруч з огірками, слід дотримуватись відстані між посадками щонайменше у 1,5 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як насіннєву картоплю підготувати до посадки: корисні поради

Зате біля огірків сміливо можна садити цибулю. При цьому рослини зможуть обмінюватися корисними речовинами. Але за місяць до збору врожаю цибулі потрібно скоротити полив. Тоді є ризик, що огіркам не вистачатиме вологи.

Біля огірків не радять садити споріднені культури, наприклад, кабачки. Через це в обох рослин можуть бути проблеми із запиленням. Окрім того, кабачки й огірки часто стають жертвами однакових шкідників і захворювань. Якщо ж немає виходу, і потрібно посадити в одному просторі кабачки й огірки, потрібно стежити, щоб листя кабачків не сильно затьмарювало огіркове.

Зате досвічені городники радять садити біля огірків капусту або кукурудзу. Кажуть, що врожай від цього може збільшитись вчетверо. Справа в тому, що капуста - хрестоцвітна культура, яка добре сусідить з огірками. Це ж стосується і кукурудзи. Вона також може стати опорою для огірків, підвищуючи кількість і якість врожаю. Огірки навіть можна прив'язати до кукурудзи. Це захистить їх від палючого сонця, сильного вітру або дощу.

Біля огірків також не радять садити картоплю. Огірки не люблять фітофтору, яка дуже часто вражає картоплю. Якщо заразиться якась одна рослина, хвороба відразу перейде на сусідні. Окрім того, обробка картоплі від паразитів передбачає використання хімічних препаратів. Якщо вони потраплять на огірки, то гарного врожаю не буде.

Зате поруч з огірками можна посадити горох або квасолю. Бобові гарно збагачують ґрунт азотом, тому буде краще, якщо їх посадити по периметру огіркових грядок. У такому випадку огірки краще плодоносять і прекрасно себе почувають. А якщо після збору врожаю гороху і квасолі їх просто обрізати, а не виривати з корінням, то загальний рівень родючості ґрунту значно покращиться.

Зазвичай картоплю на одній грядці саджають не більше двох разів поспіль. Після цього її слід замінити на іншу культуру. Якщо картоплю вирощувати на одній грядці кілька років, це зашкодить і врожаю, й родючості ґрунту.

Тому рослини важливо чергувати. Але досвідчені городники категорично не радять садити після картоплі баклажани, помідори, гострий і болгарський перець, полуницю та суницю.

Зараз ви читаєте новину «Що посадити біля огірків, щоб урожай збільшився вчетверо: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути