Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2024 13:28

Переживуть морози і здивують новим врожаєм: як правильно обрізати кісточкові дерева восени

Переживуть морози і здивують новим врожаєм: як правильно обрізати кісточкові дерева восени
Досвідчені садівники рекомендують проводити обрізку кісточоквих дерев восени, а не лише навесні Фото: pinterest

Обрізка кісточкових дерев у вересні - це важливий етап підготовки саду до зими.

Якщо правильно провести цю процедуру, то рослини переживуть холодний період без проблем і дадуть багатий врожай в новому сезоні.

Кісточкові плодові дерева, такі як вишня, слива та абрикос, мають певні особливості догляду. Вони потребують більшої уваги, особливо в питаннях підживлення та обрізки. Хоча обрізку часто планують на весну, досвідчені садівники рекомендують проводити її восени.

Чому варто обрізати восени

Осінь є оптимальним часом для обрізки кісточкових дерев, оскільки це допомагає підготувати їх не тільки до нового сезону, але й до зимових холодів. Осіння обрізка зменшує ризик інфекцій, дозволяє дереву краще перенести морози і формує здорову крону.

Як обрізати дерева

Санітарна обрізка. Основна обрізка повинна бути санітарною. Її варто запланувати на вересень, а якщо осінь тепла - можна перенести на жовтень.

Техніка зрізу. Важливо зрізати гілки під кутом 45 градусів, що допомагає уникнути накопичення вологи на зрізах і мінімізує ризик захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому треба білити дерева саме восени: дві головні причини

Видалення зайвих гілок. Обрізають хворі та пошкоджені гілки, а також ті, що ростуть всередину крони або торкаються землі. Це допоможе дереву краще "дихати" і отримувати більше сонячного світла.

Молоді пагони. На стовбурі та розгалуженнях видаляють молоді пагони, які можуть загущувати крону та забирати силу дерева.

Обмеження обсягу обрізки. При сезонній обрізці не варто видаляти більше 1/3 обсягу гілок, щоб не викликати у дерева сильний стрес. Якщо необхідна масштабна обрізка, краще розподілити її на кілька етапів протягом декількох сезонів.

Зазвичай до жовтня завершують уже майже всі роботи в саду та на городі. Серед найголовніших справ залишається обробка дерев на зиму. Побілити їх потрібно до середини осені.

Обробляють зрілі та старі фруктові дерева, які мають проблемні стовбури. Досвідчені садівники стверджують, що дерева краще білити саме восени. Тоді вони будуть краще захищені взимку від вітру. Це також вбереже дерева від гризунів та промерзання. А вже навесні можна оновити побілку.

Зараз ви читаєте новину «Переживуть морози і здивують новим врожаєм: як правильно обрізати кісточкові дерева восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути