Ексклюзиви
неділя, 01 жовтня 2023 16:43

Не забудьте про часник: що роблять в саду та на городі в жовтні

Не забудьте про часник: що роблять в саду та на городі в жовтні
Посівний календар 2023 на жовтень Фото: sad-ogorod

Для кожного садівника жовтень вважається важливим місяцем для збору врожаю.

В цей час збирають пізні овочі та фрукти. Саме у жовтні збирають капусту, яблука, груші, гарбуз, горіхи, виноград. А в кінці місяця – айву.

Що робити в саду та на городі в жовтні – дізнавалася Gazeta.ua.

Посадка озимих культур

У жовтні висаджують озимий часник. Найбільш сприятливі дні для цієї роботи – 15, 21, 22 число. Також ви можете запланувати посадку часнику на 2, 3, 6-8, 16-17, 25, 26, 29 та 30 жовтня. З середини місяця проводиться посів на зиму моркви, шпинату, редиски, селери, цибулі-порею, петрушки. Щоб посіви краще пережили зиму, насіння зверху присипають сумішшю землі з перегноєм.

Обрізка дерев

Жовтень - вдалий місяць для обрізки гілок дерев. Активні процеси життєдіяльності в них закінчилися і обрізка пройде легко, а до заморозків рани встигнуть зажити. Тому у вересні проводиться обрізка малина, смородини, агрусу та актинідії.

Прибирання городу

Перед заморозками бажано прибрати з городу всі корчі і будь-яку деревину, оскільки в їхній корі зимують личинки шкідників. В жовтні грунт перекопують, щоб навесні було менше бур'янів. Потім на ділянці розсипають мульчу.

Посів сидератів

Сидерати - це рослини, які висівають на ділянці після збору врожаю і скошують навесні. За зиму вони покращують врожайність і структуру грунту, а також відлякують шкідників.

Посадка дерев і кущів

Середина осені - вдалий період для посадки плодових дерев і ягідних кущів. До зими вони встигнуть прижитися і відростити сильний корінь, а вже навесні дадуть перший урожай. У жовтні можна посадити малину, смородину, агрус, яблуню, волоський горіх, сливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли викопувати буряки та де їх зберігати: поради городникам

При покупці саджанця попросіть продавця продати саме зимостійкі сорти, щоб вони точно пережили зиму.

Застосування опалого листя

В середині осені починається активний листопад. Для дачника це хороша можливість приготувати добриво з листя або укрити ним ділянку.

Посадка квітів

У жовтні можна зайняти себе і на клумбі. У цьому місяці садять тюльпани, маргаритки, незабудки, іриси, люпин, барвінок. Ці квіти висаджують на початку місяця, щоб вони встигли прижитися до морозів. В середині жовтня можна посадити троянди. Ближче до листопада висаджуємо конвалії і півонії.

Восени важливо підживити яблуні і груші. Тоді вони стануть стійкими до зимових холодів і дадуть багатий врожай в наступному році.

Осінні добрива не містять у собі азоту, оскільки вони мають сприяти підготовці плодових дерев до зимових холодів. Також вони допомагають молодому гіллю зміцнити свою кору, щоб легше перенести зиму.

Зараз ви читаєте новину «Не забудьте про часник: що роблять в саду та на городі в жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути